Metameer-leerlingen naar de eindstreep Eindexamen 2021

Stevensbeek/Boxmeer – Met vertrouwen gaan leerlingen van Metameer hun eindexamen in. Ze staan er niet alleen voor. Iedereen helpt mee.

  Het eindexamen in het voortgezet onderwijs begint maandag 17 mei. Leerlingen van tweetalig havo en vwo in Stevensbeek maken een week eerder het examen van het International Baccalaureate (IB) ter afsluiting van tto op Metameer. Eindexamenkandidaten krijgen dit jaar vanwege de beperkingen met corona extra mogelijkheden om hun examens te maken. Zij kunnen o.a. hun examens spreiden over twee periodes en kunnen extra herkansen. Lisa Koppes, Jana Baltussen en Jet van den Boom doen dit jaar eindexamen op Metameer. Corona overschaduwt het jaar dat zij graag feestelijk willen afsluiten. Hoe kijken de Metameer-leerlingen naar hun (waarschijnlijk) laatste maanden op Metameer?
 
Lisa Koppes (17) uit Bergen doet havo op Metameer Stevensbeek:
 
“Op school sta ik er goed voor. In het begin van corona was alles nieuw en heftig. Nu niet alleen de examenleerlingen meer op school zijn, is school leuker. Wij hebben er meer onder geleden dan de examenleerlingen vorig jaar. Havo 4 is het pittigste jaar. Dat merkte ik zelf ook aan mijn punten. We hebben wel wat gemist waardoor de basis dit jaar ontbrak. Docenten leggen zoveel mogelijk uit. Ook biedt school bijlessen aan en we doen examentrainingen in de vaklessen. Ik vind het goede maatregelen. Op deze manier is het goed opgelost. We krijgen meer tijd om te leren voor de examens. 5,5 regel blijft wel staan. Die had ik liever ook geschrapt. Ik heb straks eindexamen gemaakt en weet dus wat dit inhoudt. Na de havo ga ik de PABO +ALO doen op de HAN Nijmegen. Ik vind het leuk met kinderen te werken en ik houd van sporten.”
 
Jana Baltussen (16) uit Vierlingsbeek doet vmbo-tg op Metameer jenaplan Boxmeer:
 
“Ik vind het goed dat het eindexamen doorgaat. Het is een test wat je kunt en wat je de afgelopen vier jaar hebt geleerd. Natuurlijk was het fijn als de examens niet doorgingen. De extra maatregelen hadden voor mij niet gehoeven. In principe moet ik het halen met mijn cijfers. Ik geef mijn leven nu een 7,5-8. Ik ben op zich wel klaar met corona, maar ik kan nog wel even doorzetten. In de eerste ben ik begonnen op vmbo basis. Na twee maanden ging ik naar vmbo kader. In de tweede klas wilde ik graag naar vmbo-tg. Met eigen inzet is dat gelukt. Op jenaplan kreeg ik ondersteuning voor mijn dyslexie om er toch alles uit te halen. Ook mooi dat je op jenaplan later nog kunt doorstromen naar een hoger niveau. Bij ons op school is de voorbereiding op het examen goed geregeld. Al vanaf het begin hebben we geoefend met examenvragen. Docenten kijken strenger na alsof het een examen is. Op school heb ik geleerd samen te werken en (kring)gesprekken voeren. Dit is denk ik wel handig voor mijn opleiding Onderwijsassistent op ROC Nijmegen. Ik ben erg goed met kinderen, ik wil ze iets leren. Daarna wil ik nog naar de PABO.”
 
Jet van den Boom (17) uit Mill doet havo op Metameer Stevensbeek:
 
“Ik vind het jammer dat het eindexamen doorgaat. Wij hebben er heel hard voor moeten leren. Niet iedereen staat er goed voor. Vorig jaar stond ik er beter voor. Nu sta ik allemaal zesjes. De genomen maatregelen zijn het minste wat ze hadden kunnen doen. Ik let net een beetje beter op in de les en leer goed voor toetsen. Maar die achterstand, waar komt dat door? Doordat je stof hebt gemist, door de online lessen of doordat je niet goed hebt opgelet? Ik volg geen extra examentraining. Ik denk dat ik het wel ga halen. Mijn mentor heeft er ook vertrouwen in. Hij vraagt vaak hoe gaat het met je of merkt als er wat is. We hebben een gezellige mentorklas. Als er iets is, kunnen we hierover praten. En we kunnen ook nog lachen. Ik had uitgekeken naar de examenprofielreis om de schooltijd af te sluiten. LSD [laatste schooldag red.] gaat niet door, gala misschien. We hebben afgesproken eventueel in de zomer met de klas af te sluiten. Ik zoek de uitdaging op. Ik heb eerst vmbo gedaan, daarna havo. Ik heb op school geleerd rustig te blijven in stressvolle situaties. Fouten maken mag, op school ben je om te leren. Ik ben door de eerste ronde voor HBO Verpleegkunde technische route op zowel de HAN als Fontys. Later hoor ik of ik ben toegelaten.”
 
Zo bereidt Metameer leerlingen (extra) voor op het eindexamen
 
Metameer bereidt leerlingen zo goed mogelijk voor op hun examens. De school heeft extra maatregelen genomen naast de gebruikelijke examentrainingen in de vaklessen en begeleiding voor leerlingen met examenvrees. Docenten begeleiden leerlingen bij de eventueel opgelopen achterstanden; in sommige gevallen met extra lessen aan individuele leerlingen. Ook heeft Metameer leerlingen gescreend. Op basis van eventuele achterstanden zet Metameer studenten (oud-leerlingen) en externen in om bijlessen te verzorgen.
 
Steuntje in de rug
 
Mentoren en docenten geven net dat extra steuntje in de rug. Marcel van den Heuvel, mentor van havo 5 vertelt: “Vertrouwen geef ik ze door ze goed naar hun eigen lijst te laten kijken. Het gros van de leerlingen staat er namelijk prima voor. Het blijft spannend, dat is ook niet erg. Ze weten wat ze te wachten staat en moeten proberen te genieten van hun examentijd. Die gaan ze niet vergeten.”
 
Yvonne Jans, mentor van een vmbo 4-klas op jenaplan Boxmeer vult aan: “Ik bespreek altijd uitgebreid met leerlingen de weg naar het eindexamen toe zodat ze dit al een stukje rust geeft. Leerlingen weten mij op school ook altijd te vinden om vragen te stellen zowel in de vaklessen als in de mentorlessen. Zorgen voor vertrouwen, ze moed in spreken, korte lijntjes met ouders en leerlingen behouden.”
 
Sanne Zumdick, mentor van havo 5, besluit: “We hebben op vrijdag voor de meivakantie nog een leuke afscheidsactiviteit die leerlingen hopelijk toch een gevoel van afsluiting geeft. We gaan knallend en met veel bombarie het schooljaar uitluiden.”
 
Fotobijschrift: Lisa Koppes “De 5,5 regel had ik liever ook geschrapt.”
 
Fotobijschrift: Jana Baltussen “Ik ben op zich wel klaar met corona, maar ik kan nog wel even doorzetten.”
 
Fotobijschrift: Jet van den Boom “Ik had uitgekeken naar de examenprofielreis om de schooltijd af te sluiten.”
 
Foto’s: Metameer