Lezing over de wijstgronden in Brabant en Limburg

Natuurverenging IVN Grave organiseert op dinsdag 17 mei een interessante lezing over het verschijnsel wijstgronden en de planten en dieren die daar voorkomen. Ecoloog Nico Ettema verzorgt deze lezing in Ons Trefpunt, het dorpshuis van Velp, Beukenlaan 11, 5363 RA Velp. De lezing begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 uuur is de zaal open.

Welke flora en fauna wijst op wijst?

Wijstgronden ontstaan doordat breuken in de bodem slecht waterdoorlatend zijn. Het gevolg is dat de grond boven de breuk nat wordt en de lager gelegen grond onder de breuk droog. Hierdoor kunnen verschijnselen in het landschap ontstaan zoals roestbruin water in sloten en een terrein-trede. Er zijn ook planten en dieren die karakteristiek zijn voor wijstgebieden. Deze zogenaamde wijsticonen zijn door ecoloog Nico Ettema beschreven om de breuken meer herkenbaar te maken. 

Het ontstaan van de Maashorst heeft alles met de Peelrandbreuk te maken. Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. beoogt het herstel van wijstgronden te bevorderen in Brabant en Limburg. 

Wijsticonen

In het eerste deel van de lezing zal Nico Ettema beelden van deze wijsticonen laten zien. Na de pauze worden beelden getoond van de wijstgebieden in Brabant en Limburg, die uitgebreid onderzocht zijn. Hierbij komt ook de Tegelenbreukzone – die langs Schaijk en Zeeland loopt – aan de orde. Deze begrenst de noordoostelijke rand van de Peelhorst.

Aanmelden 

De kosten voor deelname zijn € 5,-, inclusief 1 consumptie (koffie/thee)

Aanmelden: lezingenivn@gmail.com . 

Over Natuurvereniging IVN Grave

Natuurvereniging IVN Grave zet zich in voor een groene, gezonde en duurzame leefomgeving . Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. De vereniging met circa 140 leden, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen enz.. Kijk voor uitgebreide informatie op www.ivn.nl/afdeling/grave