Leerlingen rijden straks in auto’s op zonne-energie

We moeten bewuster omgaan met onze fossiele brandstoffen. Hoe kunnen jongeren een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst? Sterk Techniek Onderwijs organiseerde een scholierenbezoek voor de drie VO-scholen in het Land van Cuijk op de Expo New Energy. Deze vond plaats van 7 tot 9 april in Inspyrium in Cuijk. Ruim driehonderd leerlingen van Metameer, Merletcollege en Elzendaalcollege lieten zich inspireren door de mogelijkheden van nieuwe energie.

De havo/vwo 3-leerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer behandelen in het vak aardrijkskunde de energietransitie. “De expo biedt hen een unieke mogelijkheid om dit in de praktijk te zien,” zegt docent Michiel Duiff.

Voertuigen op waterstof

Voor de leerlingen van Metameer was het bezoek heel leerzaam. Tijn Rijk van Metameer Stevensbeek: “We hebben gekeken naar hoe auto’s en andere voertuigen op waterstof kunnen werken en waarom dat belangrijk is. Het lijkt mij mooi om te zien hoe dat proces van waterstof naar energie in zijn werk gaat.” Gijs Camps van jenaplan Boxmeer vult aan: “Ik vond het leuk dat er niet veel gepraat werd maar dat je vooral lekker kon kijken en doen. Ik had niet verwacht dat zo’n grote machines op waterstof kunnen rijden.”

Ook de technasiumleerlingen van het Merletcollege waren onder de indruk van de moderne steps en motors. “Er was zelfs een voertuig waarvan het wiel groter was dan ik.”

In de Waterstofstraat maakten bezoekers van de Expo kennis met de mogelijkheden van waterstof. Van de tractor tot de vuilniswagen en van de stadsbus tot de graafmachine; alle voertuigen op deze straat werkten op waterstof en zonne-energie. “Er stond een auto die gedreven werd door zonne-energie. Deze auto rijden onze leerlingen later.” Vertelt Willem van de Kieboom, directeur vmbo Merletcollege.

Enthousiaste Metameerleerlingen bemensten de gezamenlijke scholenstand van het Sterk Techniek Onderwijs. Zij hebben op deze Expo echt hun visitekaartje afgegeven. Vol overtuiging stonden zij iedere bezoeker aan de scholenstand te woord. Ook demonstreerden de leerlingen op kleine schaal hoe ‘waterstof’ werkt. Zij lieten zelfs een autootje op schaal rijden op waterstof.