Laagdrempelig zorgevent in Lambertuskerk in Beers

‘Net Even Anders’ gaat zorg en onderwijs verbindenDe Lambertuskerk in Beers staat vrijdag 30 september in het teken van Zorg-Event Net Even Anders. Het event is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zorg of het onderwijs, met een doelgroep variërend van jonge kinderen tot dementerende ouderen. “De rode draad van ons zorgevent is verbinding. Verbinding met elkaar, met jezelf en vooral met andere methodieken. Zodat je geïnspireerd naar huis gaat en de volgende keer als je ergens tegen aanloopt nieuwe handvatten hebt om met die situatie om te gaan”, vertelt medeorganisator Jette Peuscher.

Zoals de naam al suggereert, wil de vijfkoppige organisatie van Net Even Anders diverse zorgmethodieken op een andere manier belichten. Niet op de klassieke wijze, met ellenlange speeches en lezingen, maar door in – én met – een relatief klein gezelschap van elkaar te leren. “We hebben binnen onze organisatie veel expertise op eigenlijk alle terreinen van de zorg, die we graag door willen geven. Je verkrijgt op een laagdrempelige manier inzicht in de verschillende zorgtakken en je doet ervaringen op, die je meteen in de praktijk kunt toepassen”, zegt Ward Fransman, die zelf werkzaam is in een woonzorgomgeving voor jongvolwassenen.

Brede doelgroep

De doelgroep van het zorgevent is erg breed, benadrukt Peuscher, die zelf kind- en jeugdtherapeut is. “Vrijwel iedereen die werkzaam is in de zorg of onderwijs en voor zijn werk zich deels of helemaal bezighoudt met geestelijke of psychische begeleiding, vindt tijdens ons event genoeg naar zijn of haar gading. Of het nu om woonbegeleiding of speciaal basisonderwijs is, we hebben workshops en lezingen die passend zijn voor elke doelgroep. We willen dat mensen het idee hebben dat ze een dagje uit hebben, maar tegelijkertijd veel leren. Net Even Anders is een event waar ze kunnen netwerken en zich laten inspireren.”

Visual storyteller Pauline Waals vult aan: “Zorgmethodieken zijn doorgaans heel prijzig. Maar wij geven je een kijkje in de keuken. Welke behandelstijlen zijn er, die afwijken van hetgeen dat je kent of dat er standaard aangeboden wordt. Passen ze wel of niet bij jouw doelgroep? Door deel te nemen aan het event en onze workshops, ontdek je veel nieuwe stijlen die je kunt gebruiken. Als professional word je door ons uitgedaagd om buiten je comfort zone te gaan, maar alle workshops zijn zeer praktisch en ervaringsgericht. We willen dat zorgprofessionals verder kijken dan binnen het spectrum dat ze kennen.”

‘In verbinding’

‘In verbinding’ is het thema van het zorgevent en dat onderwerp komt dan ook de hele tijd terug gedurende de dag. Waals: “Denk aan verbinden met elkaar, met jezelf, maar ook met andere methodieken. Ook onze gastsprekers sluiten met hun verhaal prima aan op ons thema. Eveline Ruitenberg spreekt over het beter leren begrijpen van kinderen (door het analyseren van kindertekeningen). Bart Heeling is expert in het omdenken. Door kleine dingen aan te passen, kun je soms heel gemakkelijk gedrag omdraaien. Dat bewijst hij aan de hand van enkele treffende voorbeelden.”
Peuscher vult aan: “Er zijn tien verschillende workshops (zie: www.de-buutplek.nl/stap/zorg-events), waaruit iedere deelnemer er twee kiest. De mensen die de workshops geven, zijn allemaal afkomstig uit de dagelijkse praktijk en geven hun workshops op basis van hun eigen ervaringen en zelf ontwikkelde stijlen. Deelname is inclusief een goed verzorgde lunch en we sluiten af met een netwerkborrel. Tussendoor is er nog een activiteit, zoals Yoga Mindfulness, om in verbinding met jezelf te komen. Maar ook zogeheten contactclowns komen naar ons event. Die worden ingezet bij dementerende ouderen en leren je communiceren zonder woorden te gebruiken. Elke workshop vindt plaats in groepjes van maximaal twintig personen, zodat er volle aandacht is voor iedere deelnemer.”

Leerzaam en laagdrempelig

Ivo Broeren geeft aan dat bewust voor de Lambertuskerk in Beers (bij Cuijk) is gekozen als locatie voor de eerste editie van het zorgevent. “Deze kerk is onlangs verbouwd tot een multifunctionele ruimte en ideaal voor ons evenement, waar maximaal 150 zorgprofessionals welkom zijn. We sporen werkgevers in de zorg en het onderwijs aan om hun medewerkers te laten deelnemen aan ons event. Zij krijgen voor hun deelname ook SKJ-punten en een certificaat.” Fransman zegt tot slot: “Door de mooie combinaties tussen jeugd, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen we zorgprofessionals een compleet pakket aanbieden. Het wordt een super leerzame dag en laagdrempelig. Met veel kennis en kunde die je wordt aangereikt en die je direct in de praktijk kunt toepassen.”

Zorgevent Net Even Anders is vrijdag 30 september van 9.30 tot 18.00 uur in de Lambertuskerk in Beers. Meer informatie en inschrijving via www.zorg-events.nl