Knoop Gala 2020 in Carré met Brabants talent Cheyenne

Op dinsdag 8 december vindt in Theater Carré het Knoop Gala 2020 plaats.

Op het podium staat dit jaar onder andere de Brabantse Cheyenne Lankhaar. De getalenteerde gitariste geeft samen met zangeres Maan een indrukwekkend optreden. Het Knoop Gala is een initiatief van HandicapNL en NTR en zal op 22 december a.s. worden uitgezonden op NPO 1.

Na een jaar afwezigheid wordt het de negende editie van dit gala waar muzikale talenten met een verstandelijke beperking optreden met bekende Nederlandse artiesten. De presentatie is in de vertrouwde handen van Paul de Leeuw. In een wervelende en feestelijke show vanuit Koninklijk Theater Carré laten de muzikale talenten met een verstandelijke beperking zien wat ze in huis hebben. En uiteraard doen ze dat niet alleen, maar samen met bekende artiesten. Dit jaar zijn dat niemand minder dan Nick & Simon, Maan, Clouseau, Tino Martin, Gordon, Francis van Broekhuizen en Bizzey.

Voor de doelgroep is het belangrijk dat een productie als het Knoop Gala doorgaat. Juist in een tijd waarin mensen met een verstandelijke beperking het extra moeilijk hebben. Wel zal in verband met de maatregelen als gevolg van het coronavirus Koninklijk Theater Carré teruggebracht worden tot een meer intieme setting. Presentator Paul de Leeuw schakelt tussen de optredens door met familie, vrienden en huisgenoten van de sterren van de avond. Ook Dieuwertje Blok zal acte de présence geven. Zij verzorgt op locatie de portretten van de verschillende kandidaten. En een Knoop Gala is natuurlijk niet compleet zonder de inbreng van het Metropole Orkest, onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis.

[Buddies] tegen eenzaamheid

Tussen de optredens door wordt getoond wat HandicapNL doet voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin wordt speciale aandacht gevraagd voor het vriendschapsprogramma [Buddies]. Hiermee bestrijdt HandicapNL eenzaamheid onder mensen met een handicap. Eén op de twee jongeren met een verstandelijke beperking gaat een eenzame Kerst tegemoet, zoals ook het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs signaleerde (https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2020/12/03/mensen-met-een-verstandelijke-beperking-zijn-minder-tevreden-met-het-leven-vaker-eenzaam-en-doen-minder-mee-in-de-samenleving). HandicapNL vindt dat niemand met een handicap zich eenzaam zou moeten voelen. Niet met Kerst, nooit. Tijdens het Knoop Gala kunt u donateur worden van HandicapNL of hoort u hoe u anderszins kunt bijdragen aan dit belangrijke werk.

Brabantse gitaarvirtuoos

Cheyenne’ Lankhaar is 22 jaar en komt uit Almkerk. Ze gaat tijdens het Knoop Gala optreden met Maan met het liedje ’Ze huilt maar ze lacht.’ Haar grote wens? Meedoen aan het Knoop Gala! Cheyenne heeft een verstandelijke beperking, is best een beetje verlegen, maar ook een enorme rockfan. Als ze haar gitaar pakt verdwijnt alle verlegenheid naar de achtergrond. Net als tijdens haar werk in een lunchroom, waar ze onder begeleiding werkt en diploma’s behaalt. Het is soms best lastig dat ze zich anders moet voordoen dan ze zich voelt, maar ze gaat er toch voor. Het is een spannende tijd voor haar, want ze gaat binnenkort op zichzelf wonen! Ze vindt het te gek dat ze mag optreden met Maan, maar met ACDC had ze ook wel heel tof gevonden!

De uitzending van het Knoop Gala 2020 is een NTR-productie in samenwerking met MediaLane. De opnames vinden plaats op dinsdag 8 december 2020 in Koninklijk Theater Carré vanaf 19.30 uur.