Kleine aanpassing levert al veel op

PGSA organiseert 4 oktober een ondernemersavond over toegankelijkheid

Op 4 oktober vanaf 19.30 uur zijn ondernemers van harte welkom in het gemeentehuis van Sint Anthonis. Voorzitter Herman Peters van het PGSA (Platform Gehandicapten Sint Anthonis) zal erbij zijn en samen met ervaringsdeskundigen en ondernemers hebben zij het over toegankelijkheid. Wat kunnen ondernemers met verschillende type bedrijven doen om hun winkel, restaurant, kapperszaak of andere bedrijvigheid beter toegankelijk te maken? En hoe worden zij daarbij ondersteund door PGSA en gemeente?

De Oploose ondernemer Marc Ermens heeft Herman Peters zo’n 3 jaar geleden op bezoek gehad en naar aanleiding daarvan nog enkele aanpassingen gedaan in zijn fietsenwinkel. De toegang wat breder, de paden breed genoeg zodat ook mensen met een rollator of rolstoel binnen makkelijk door de winkel kunnen. “Je wil dat iedereen binnen kan komen.  Niet alleen om wat te kopen maar ook om mee te kijken voor een fietsje voor een kleinkind bijvoorbeeld. Dan wil je als ondernemer niet allerlei obstakels in de zaak hebben. Het PGSA heeft onze zaak geschouwd en voorzien van een goedkeurende sticker op de deur.”

Miranda Ermens zal op de ondernemersavond vertellen waarom zij toegankelijkheid hoog in het vaandel heeft. “Voor ons snijdt het mes aan twee kanten”, vertelt Miranda, “Je wilt ten eerste dat iedereen zich welkom voelt in jouw winkel en ten tweede blijkt dat er heel veel mogelijk is voor mensen met een beperking die toch willen fietsen. Daar kom je samen pas écht achter wanneer ze daadwerkelijk jouw winkel bezoeken. Er is heel veel mogelijk, en wanneer je een aanpassing hebt gevonden voor een klant die daarna weer wél kan fietsen dan geeft dat heel veel voldoening.”

Miranda Ermens: “Mijn tip:  Neem even de tijd om je door PGSA te laten voorlichten; en die subsidie vanuit de gemeente is natuurlijk mooi meegenomen.”

Op de avond van de 4e oktober zullen verschillende voorbeelden langskomen van aanpassingen die ondernemers gedaan hebben aan hun zaak en de voordelen die dat heeft opgeleverd. Ook de digitale toegankelijkheid heeft de aandacht. Want ook via de website wil je als ondernemer zo toegankelijk mogelijk zijn. Als laatste verwachten we een stevige discussie in het rondetafelgesprek geleid door ondernemer en ervaringsdeskundige Corné Kremers.

De gemeente Sint Anthonis biedt ondernemers een subsidie voor aanpassingen aan hun publiek toegankelijke panden in de gemeente. De regeling loopt nog tot 15 december en betreft een bedrag van 500 euro per aanpassing met een maximum van 1000 euro per onroerende zaak. De voorwaarden zijn vastgelegd in een regeling te vinden op www.sintanthonis.nl.

19.30 Inloop 20.00 uur start, 22.00 uur einde, gemeentehuis Brink 3 Sint Anthonis
Meld u vóór 1 oktober aan door te mailen naar: secretaris.pgsa@gmail.com
Voor vragen kunt u contact opnemen met Herman Peters via 06 37321699.

Fotobijschrift

V.l.n.r: Miranda Ermens, Herman Peters (PGSA) en Marc Ermens voor de fietsenzaak in Oploo