Euregionale Scholenwedstrijd in volle gang:

Klassen doen mee aan digitale workshops over duurzaamheid

Hoe kan ik van A naar B reizen, zonder daarbij schade aan het milieu toe te brengen? En hoe ziet een duurzaam voedingspatroon eruit? Met deze en vele andere vragen houden zich op dit moment circa 350 scholieren uit Nederland en Duitsland bezig. Ze doen mee aan de derde editie van de Euregionale Scholenwedstrijd, die dit jaar om het thema duurzaamheid draait. Ter voorbereiding op het maken van de inzendingen staan digitale workshops op het lesrooster. Daarnaast gingen de scholieren vorige week tijdens een live vragenronde met meteorologe Margot Ribberink in gesprek.

Fridays for Future, klimaatverandering tijdens de les, een historische temperatuurstijging van ruim 30 graden in februari: scholieren kunnen niet meer om de onderwerpen duurzaamheid, klimaat en milieu heen. Hoe het kan dat de aarde opwarmt en wat je ertegen kunt doen, staat dit jaar centraal bij de Euregionale Scholenwedstrijd, die door de Euregio Rijn-Waal georganiseerd wordt. De scholieren doen eerst mee aan digitale workshops, die Margot Ribberink samen met museum De Bastei uit Nijmegen ontwikkelde. Na de workshops zijn de scholieren aan de slag gegaan met hun inzendingen, die uiterlijk 15 maart ingeleverd moeten worden. Hiermee dienen de scholieren hun leeftijdsgenoten uit het buurland te inspireren om ook duurzamer te leven. De creatiefste inzendingen worden in april met leuke prijzen beloond.

Digitale workshops

Normaal gesproken steken tijdens de workshopfase vele touringcars de grens over om de deelnemende klassen naar de gezamenlijke workshops in Nederland en Duitsland te brengen. In verband met de coronapandemie werd dit keer een digitaal concept ontwikkeld. De begeleidende docenten kunnen de workshops op elk gewenst moment in hun lessen integreren – vanuit thuis of op school. In de eerste workshop berekenden de scholieren hun ecologische voetafdruk, en in de daaropvolgende workshops staan mogelijkheden om deze te verkleinen, centraal. Daarbij wordt gekeken naar de thema’s wonen, vervoer, voedsel en spullen. Aan de hand van deze vier thema’s zijn de scholieren op de social media-kanalen van de Euregio Rijn-Waal met elkaar in gesprek gegaan, en tijdens een live vragenronde konden ze elkaar nader leren kennen.

Live vragenronde

Op 1 maart mochten de deelnemende klassen weer- en klimaatexpert Margot Ribberink tijdens de live online vragenronde het hemd van het lijf vragen. En dat deden ze dan ook: de scholieren stelden via de chatfunctie vragen, die de meteorologe in het Nederlands en Duits beantwoordde. Zo ging het onder andere om het verband tussen de opwarming van de aarde en luchtkwaliteit en de gevolgen van de klimaatverandering voor ons dagelijks leven. Aan het einde van de vragenronde draaide Margot het geheel om en vroeg of de scholieren tips hadden om iets aan de klimaatverandering te doen. De Duitse scholier Cedric liet weten dat hij met de fiets naar school gaat en stelde een voedingspatroon voor, waarin je slechts één keer per week vlees eet. De Nederlandse Veerle had tips voor het eerstvolgende bezoek aan de supermarkt: een herbruikbare tas meenemen en seizoensproducten kopen. Bovendien vertelde ze dat je met de zoekmachine Ecosia heel eenvoudig iets voor het klimaat kunt doen, want voor elke 45 zoekopdrachten wordt een nieuwe boom geplant. David uit Duitsland doet op een creatieve manier iets voor het klimaat: wat hij in tweedehands winkels niet kan vinden, naait hij zelf, zodat massaproductie vermeden wordt. En de Nederlandse Berber stelde voor om een post-it met ‘Licht uit!’ op de deur te plakken – zo kan iedereen op een heel eenvoudige manier stroom besparen.

Margot Ribberink kijkt met een goed gevoel terug op de digitale vragenronde: “Ik ben heel tevreden met dit virtuele experiment. De sfeer was goed en de tips van de scholieren fantastisch. Daarnaast was het geweldig om eindelijk een paar gezichten te zien. Toen ik de workshops opnam, praatte ik namelijk tegen de camera – nu kon ik eindelijk weer een echt gesprek met schoolklassen voeren. Dat mis ik tijdens de coronapandemie echt.”