Kinderboekenschrijver Paul van Loon treedt op met theatershow ‘De Griezelbus on tour’

Hij is al ruim 35 jaar kinderboekenschrijver, won met zijn boeken tien keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn verhalen over weerwolven, heksen en vampiers. Maar schrijven is niet het enige dat Paul van Loon doet: hij maakt ook muziek. Dit theaterseizoen staat hij met zijn voorstelling ‘De Griezelbus on tour’ in de Nederlandse theaters. “Het is belangrijk om kinderen te laten zien dat een boek een deur is naar een andere wereld.”

Iedere avond als hij achter zijn computer kruipt – ’s lands meest populaire griezelschrijver schrijft ’s nachts – pakt hij ook zijn gitaar er even bij. “Dat wakkert de creativiteit aan,” vertelt Paul van Loon. “Als de tekst die ik op wil schrijven nog niet meteen tot mij komt, speel ik altijd even een stukje. Een eigen liedje of een nieuwe melodie die in mij opkomt.”
Van Loon schrijft al jarenlang liedjes. Die verschenen wel eens bij een boek, of kwamen niet verder dan zijn werkkamer. Maar een heleboel nummers waren door de jaren heen ook te beluisteren in zijn theatershows.

Dit theaterseizoen toert hij met ‘De Griezelbus on tour’ langs de Nederlandse theaters. Dat doet hij niet alleen: bandleden Ton de Munnik, Tyn Smit en Ad Grooten vergezellen hem al een aantal jaar, en nu gaan ook drie acteurs mee, die de wereld van zijn boekenserie De Griezelbus verbeelden. “Het is ontzettend leuk om met zo’n groep mensen te werken,” zegt Paul van Loon. “Ze brengen eigen ideeën in, het bruist van de creativiteit. En van de humor. Want als ik één ding belangrijk vind bij griezelen, dan is het wel dat er humor aan toegevoegd wordt.”
Het maakt dat ‘De Griezelbus on tour’ geschikt is voor iedereen vanaf 6 jaar. “Het is leuk als een verhaal spannend is, maar er moet ook gelachen kunnen worden. Dat is niet alleen in mijn boeken zo, maar ook in het theater. We maken muziek, ik vertel verhalen, er zijn scènes die spannend beginnen maar met een lachende zaal eindigen. Kinderen mogen op het podium meedansen. P. Onnoval uit De Griezelbus is van de partij en in de foyer is van alles te doen: zo is er een (gr)afterparty met griezeldisco en kom ik natuurlijk mijn boeken signeren.”

Niet alleen in het theater beleef je een grumorvolle middag (Paul van Loon noemt zijn boeken ‘grumor’: een combinatie tussen griezelen en humor), ook voor je het theater betreedt kan je al in de wereld van zijn boeken duiken. Voor het theater staat de enige echte Griezelbus, waarin je een griezelige quiz kunt spelen.
“Ik vind het heel belangrijk om kinderen te laten zien dat een boek een deur is naar een andere wereld”, vertelt de schrijver. “Lezen laat je vele levens leven. Het is leuk, ontspannend en het verrijkt je blik op de wereld. Bovendien is het een mooie les in concentratie: heel handig voor de rest van je leven.” Zijn visie op leesbevordering (“Leesbevordering krijg je door leesplezier”) maakte hem ambassadeur van het Forum A tot Z van Stichting Lezen & Schrijven en van het Regionaal Instituut Dyslexie.