Kerstwandeling over het oude pad van de Jezuïeten

Natuurvereniging IVN Grave organiseert zondag 18 december om 10.30 uur een sfeervolle kerstwandeling voor jong en oud over het zogenaamde Zwietenpad op het landgoed Mariëndaal in Velp bij Grave. Dit pad loopt over het landgoed waar lang geleden de Jezuïeten woonden en uren door de lange beukendreven wandelden om te brevieren en te mediteren.

De wandeling gaat in winterse kerstsfeer door de prachtige oude lanen en over zandpaden met extra aandacht voor de bomen in de winter. De wandeling eindigt op de kinderboerderij BuitenGewoon die tot een sfeervolle kerstboerderij is aangekleed en waar heel veel te genieten valt. Werkgroep Natuurfotografie van natuurvereniging IVN Grave laat in het Buitenhuis een mooie collectie natuurfoto’s uit eigen werk zien op het grote scherm.
 
Landgoed Mariëndaal
Mariëndaal heeft al een hele lange geschiedenis achter zich. Het is een klein landgoed van ongeveer 52 hectaren groot. Er is nog veel intact gebleven van de oorspronkelijke aanleg van het park. Indrukwekkende monumentale bomen waaronder beuken, Hollandse en Amerikaanse eiken, linden en tamme kastanjes. Maar ouderdom, stormen en herinrichting eisten ook hun tol in de loop der jaren. Zelfs voor de statigste bomen is er ook een einde.
Tussen de oude lanen liggen verschillende typen bosjes met loof en naaldbomen en enkele grasveldjes, Achter op de landgoed ligt nog een grote vijver.
Het landgoed biedt onderdak aan vele soorten dieren, bomen en planten, waaronder dassen, vossen, reeën, eekhoorn, konijnen, vleermuizen, amfibieën, vissen en heel veel vogels en insecten. Brabants landschap heeft 31 ha van het landgoed in onderhoud.
 
Praktische informatie
De wandeling start om 10.30 uur aan de poort van de Kinderboerderij Buitengewoon. De ‘Kerst op de kinderboerderij’ begint om 12.00 uur. Voor meer info zie: www.kinderboerderijvelp.nl/kerst-op-de-kinderboerderij/
Koffie, thee, glühwein of soepje zijn verkrijgbaar tegen kleine vergoeding. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats bij de basisschool De Verrekijker, Beukenlaan 6, 5363 RA Velp (bij Grave).
De wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Aanmelden is gewenst: Hemelbeestjes@hotmail.com