Kerstconcert van Streekkoor Canthonis in de Matthiaskerk in Oploo

Op zondag 22 december vindt het kerstconcert plaats van Streekkoor Canthonis. Dit concert trekt jaarlijks veel luisteraars en vindt sinds enkele jaren traditiegetrouw plaats in de Matthiaskerk te Oploo. Het concert begint om 15.00 uur. 

Het hoort tot de traditie van het kerstconcert van Streekkoor Canthonis dat er ruimte is voor samenzang. Daarnaast is er een keur van kerstmuziek van diverse componisten te beluisteren. Zoals twee Christmas Carols van David Willcocks. Hij is vooral bekend om zijn arrangementen van vele traditionele Christmas Carols. Het koor zingt van hem “The first Nowell”, en “Away in a Manger”. 

Een heel beroemde kersthymne is “In the Bleak Midwinter” in de setting van de componist Harold Darke uit 1909. De tekst tekent in de eerste strofe de barre winterse omstandigheden waarin de geboorte van het Christuskind plaats vond. En de laatste strofe bevat een persoonlijke reflectie op de geboorte. In 2008 werd het door BBC Music Magazine na een rondvraag bij heel veel dirigenten uitgeroepen tot het beste kerstlied aller tijden.  De Engelse hedendaagse componist David Stopford wordt wel de nieuwe John Rutter genoemd. Vanwege zijn vakkundige composities, die eigentijds zijn maar toegankelijk, en de soepele melodielijnen. Van hem zingt Streekkoor Canthonis “Do not be afraid”. Dit werk is gecomponeerd in 2010 bij de doop van een kind. De tekst verwijst naar Jesaja hoofdstuk 43, 1-4.

Men zegt wel dat in het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach de kern van de kerstboodschap aan bod komt. In 6 afzonderlijke delen voor de periode van Kerst tot Driekoningen. Het koor voert enkele bekende onderdelen uit:”Brich an o schönes Morgenlicht” (uit het deel Am zweiten Weihnachtstage)  en “Seid Froh, die Weil” (uit het deel Am Dritten Weihnachtstage).

Het hoofdwerk van het concert is de “Messe de Minuit pour Noël “van Marc-Antoin Charpentier (1643-1704). Charpentier  is een Franse componist die naast opera’s en toneelmuziek ook veel kerkmuziek schreef. De misdelen Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei worden uitgevoerd met orkestbegeleiding.

Als laatste zingt het koor ”Jauchzet dem Herren, alle Welt”, Psalm 100 van Heinrich Schütz ( 1585 – 1672) . De koormuziek van Schütz is typerend voor zijn tijd: centraal staat de betekenis van de tekst en de vormgeving hiervan in de muziek. 

Medewerking wordt verleend door het Canthonis Strijkensemble, en Axel Wenstedt op orgel. 

Het concert staat onder de inspirerende  leiding van Miriam Westgeest, de nieuwe dirigent van Streekkoor Canthonis.

In 1986 behaalde zij haar diploma schoolmuziek aan het Hilversums Conservatorium. Daarna studeerde zij koordirectie bij Martin Kamminga en in 1988 behaalde ze het praktijkdiploma koordirectie. Zij studeerde zang bij onder andere Herman Woltman en Annet Andriesen. Al vele jaren verleent ze regelmatig als sopraansoliste haar medewerking aan concerten. Als dirigent volgde zij een aantal jaren de Kurt Thomascursus. Ze is repetitor en concertmeester bij het Reünisten Utrechts Studenten Koor en Orkest (RUSKO). Ze had de algemene muzikale leiding bij de opera’s Les Indes Galantes van J.P. Rameau en Dido van H. Purcell.  Behalve Streekkoor Canthonis dirigeert Miriam Kamerkoor Maqam in Nijmegen, het Projectkoor Eefde, het salonorkest Symphonia in Nijmegen, Vrouwenkoor Chablis, en het jaarlijkse project Festival of Lessons and Carols in de Grote Laurentiuskerk in Weesp.

De toegangsprijs voor het concert is € 10,- (inclusief programmaboekje) voor volwassenen en  gratis voor kinderen tot 16 jaar. De kaarten zijn te bestellen via: secretariaat.canthonis@gmail.com  of bij de koorleden.  Wij raden u aan de kaarten tijdig te bestellen.