Juwelier Van Arensbergen winnaar Fraaiste pand centrum Boxmeer

Het Fraaiste pand van centrum Boxmeer 2022 is dat van Juwelier van Arensbergen in de Steenstraat. De winkel wordt momenteel verbouwd, dus het was een grote verrassing toen Sinterklaas met een cheque ter waarde van 1000,- euro op de stoep stond bij de nieuwe eigenaar Tjeerd Laméris. Deze stimuleringsprijs – waarvoor ook Lady M en de zijgevel van Luff genomineerd waren – is een initiatief van de vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum Boxmeer.

Stimuleringsprijs

Cas Janssen legt uit waarom de vereniging de prijs uitreikt: “Fraaie panden dragen bij aan de beleving. Als een winkelgebied uitstraling heeft, ga je daar als klant graag heen. Voor ondernemers is het heel aantrekkelijk om zich er te vestigen. Met als resultaat een bruisend centrum.” Als je in de Steenstraat kijkt, is de leegstand – ondanks de moeilijke tijden voor ondernemers – nog steeds beperkt. Dat zag ook Sinterklaas tijdens zijn wandeling langs alle genomineerden. “Dit is één van de centra waar ik het liefste ben”, aldus de goedheiligman.

Vakjury

Voor de beoordeling van de panden laten de vastgoedeigenaren zich adviseren door een vakjury. Deze bestaat uit Bart van den Hork van De Witte Oss Architecten, Olga Görts–van de Pas van Olga Görts Advies en Martin van Staveren van MVS Makelaardij. Nadat ze vorig jaar De Pauw als winnaar verkozen; gaat de titel Fraaiste pand centrum Boxmeer 2022 nu naar Juwelier Van Arensbergen.

Criteria

Zij sprongen er dit jaar uit als je kijkt naar criteria als vormgeving, uitstraling, toegankelijkheid, duurzaamheid en kwaliteit van de herbestemming. Dit jaar lette de jury extra op historiserend bouwen. “Dit wil zeggen dat gevels bij nieuwbouw en verbouw dienen te voldoen aan enkele voorwaarden, die uiteindelijk een historisch sentiment oproepen”, aldus juryvoorzitter Bart van den Hork.

Juwelier Van Arensbergen

Het pand uit 1890 van Juwelier Van Arensbergen is een aantal jaar geleden met veel aandacht voor detail, materiaalgebruik en historisch besef gerenoveerd. “Het historisch besef is niet alleen zichtbaar in zijn totaliteit, maar ook tot in detail voelbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de lak op de kozijnen; die is aangebracht zoals men dat vroeger ook deed. Daarnaast past het karakter van de gevel natuurlijk ook heel goed bij het type winkel; een chique juwelierszaak”, aldus Van den Hork.

Zijgevel Luff

De zijgevel van Luff – tegenover Eetwinkel Boxmeer – is volgens de jury ook het bekijken waard. Van den Hork legt uit: “Deze gevel is misschien niet zo opvallend, maar draagt wel bij aan de sfeer in het centrum. De gevel is gemetseld in een herkenbare, vertrouwde baksteen. Middels schijnramen – zogenaamde spiegels – is er een menselijke maat in de verder blinde gevel gerealiseerd. Chapeau!”

Lady M

Kijk je naar het pand van Lady M, dan heeft de jury veel lof voor de eigenaar. “Zij gaan heel zorgvuldig met het pand om. Het is destijds erg mooi gerestaureerd en wordt periodiek zorgvuldig onderhouden.”

Ludieke actie

De winnaar ontvangt een waardebon van 1000,- euro. Het is de bedoeling dat hiermee een ludieke actie wordt opzet, waarmee nog meer winkelend publiek naar het centrum van Boxmeer wordt getrokken.