Jubileum avond Freunde Echo 1969-2019

Op zaterdag 26 oktober is er in een jubileum concert tgv het 50 jarig bestaan van blaaskapel Freunde Echo uit Overloon. Dit jaar bestaat Freunde Echo 50 jaar en dat gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij.

Het jubileum jaar werd geopend met een Paaszaterdag concert samen met blaaskapel Moravanka uit Moravië. Een prachtige muziekavond en een volle zaal bezoekers. In het voorjaar werd er een gratis Frühschoppen verzorgd ook in Overloon. Eind augustus was er een reünie van alle muzikanten en oud muzikanten van de kapel en nu in de herfst willen wij het jubileumjaar afsluiten met een jubileum concert samen met nog twee blaaskapellen.

Blaaskapel Freunde Echo is ondertussen uitgegroeid tot een van de bekendste en beste Moravisch spelende blaaskapellen van Nederland. Dat blijft natuurlijk niet onopgemerkt en zo blijven de aanvragen dan ook maar binnenkomen om ergens in het land optredens te verzorgen. Maar niet alleen in Nederland, ook in België, Tsjechië  en Duitsland worden er met regelmaat optredens verzorgd. De Moravische volksmuziek is de kracht van Freunde Echo, afgewisseld met solistische nummers in alle stijlen. De zang bij de volksmuziek is een van de belangrijke factoren om deze Moravische muziek tot de volle 100% tot uiting te laten komen. De zang wordt verzorgt door Sanneke Thijssen, Majka Weites en Ruud Weites. Deze muziekstijl kun je als niet Tsjech zomaar even spelen, dat moet op een gegeven moment in je bloed kruipen en als dat er eenmaal inzit gaat het er niet meer uit. In de afgelopen decennia heeft de kapel meerdere optredens verzorgt samen met gerenommeerde orkesten zoals; Tufaranka, Moravanka, Gloria, Zadovjaci en Vlado Kumpan. Workshops gehad met Jan Slabak, Bohumir kamenik en Vlado Kumpan om nog maar eens aan te geven hoe serieus deze muziekstijl word benaderd. Voor amateurs is het niveau waarop Freunde Echo speelt vrij uniek te noemen, vooral als men bedenkt dat vaak orkesten veel gebruik maken van professionals, maar Freunde Echo nog steeds met amateurs musiceert.  Tijdens de optredens worden echter niet alleen Moravische nummers gespeeld, er wordt ook regelmatig een uitstapje gemaakt naar de Böhmische blaasmuziek, denk bv aan de Südböhmische polka, Auf der Vogelwiese, Festwies polka en Böhmische Liebe. Ondertussen staat de kapel al ruim 6 jaar onder leiding van Joost Broekman.

Als eerste gast kapel zal op dit jubileum concert het mooie blaasorkest “de Eiserbach Muzikanten” uit Bocholtz spelen. Zij zullen met hun muzikaliteit de nodige stemming brengen in de zaal.

Als afsluiter van de avond speelt Blaaskapel Stesti uit Boxmeer. Een kapel die dit jaar haar 10 jarig jubileum viert en ondertussen ook hard heeft gewerkt aan het Moravische repertoire. Inmiddels kan men zeggen dat Stesti ook zeer verdienstelijk deze muziekstijl speelt en dat zult u zeker gaan meemaken op deze avond. Als hoogtepunt van dit jubileumjaar geeft blaaskapel Stesti op zaterdag 16 november  een concert samen met blaaskapel Mistrinanka uit Tsjechie. Voor info kijk dan op de website van Stesti.

Het belooft dus weer een fantastische muziekavond te worden in Overloon op zaterdag 26 oktober.

Locatie is gemeenschapshuis de pit. Aanvang 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. Entree is €5,00. FEN club leden hebben tijdens deze avond GRATIS entree. Voor meer info kunt u terecht op onze website: www.blaaskapel.nl