IVN De Maasvallei organiseert diverse activiteiten

KBO/IVN wandeling door De Vilt

  Donderdag 6 oktober a.s. organiseert IVN De Maasvallei samen met KBO alweer de laatste seniorenwandeling van dit seizoen.

Dit keer gaan we de ‘natte natuurparel’ De Vilt in Beugen bezoeken. Het thema is herfstverschijnselen, denk aan bladverkleuring, vruchten, paddenstoelen en gallen.  

 De herfstkleuren variëren van bruin naar rood en oranje en geel. Elke boom kent zijn eigen kleurschakering en weer variaties daarin. Vooral als de zon schijnt een geweldig gezicht. Diverse boomvruchten en boomgallen worden zichtbaar; elk met een eigen verhaal. Ook onder de grond gebeurt het een en ander. De paddenstoelen schieten als … uit de grond. We zien zeker diverse soorten in vorm en kleur; en wat zijn het eigenlijk. Uw gidsen vertellen er alles over. 

Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Dan ontmoeten wij u graag op deze gratis wandeling van IVN en KBO op donderdag 6 oktober a.s. We starten om 13.30 uur bij het informatiebord aan de Moerbaan (zijweg van de Heiveldsestraat) in Beugen. Na afloop wordt, zoals gewoonlijk, gratis een kopje koffie/thee aangeboden door KBO-Boxmeer. I.v.m. beperkte deelname is aanmelden verplicht vóór 5 okt. 12.00 uur. 

Voor inlichtingen en aanmelden kunt u terecht bij: Piet Schoenmakers, tel. O485-520876, of pjhschoenmakers@xs4all.nl 

………………………….

Wandeling vanaf ‘t Veerhuis  

Op zondag 9 oktober organiseert IVN De Maasvallei een publiekswandeling in de Maasheggen bij Oeffelt. Deelnemers worden vanaf 10.00 uur ontvangen met een kop koffie in het Boothuis bij ‘t Veerhuis, Veerweg 2 in Oeffelt. Om 10.30 uur nemen twee gidsen u mee voor een wandeling door de Maasheggen, een waardevol cultuurlandschap met veel biodiversiteit. 

 

Wat gaan we zien als de herfst voor de deur staat? In ieder geval planten met zaden en bessen. Hoe bereidt de flora en fauna zich voor op de winter en wat is de onderlinge relatie? De gidsen geven zo goed mogelijk antwoord op uw vragen. 

Goed schoeisel is aan te bevelen en houd rekening met natte omstandigheden. De wandeling duurt ongeveer twee uur en na afloop wordt een kop soep geserveerd in het Boothuis. Aanmelden voor dit arrangement is verplicht en kan uiterlijk tot en met 2 oktober door te mailen naar jos.vloet@outlook.com. De kosten voor het arrangement bedragen € 7,25 p.p.   

……………………………………

Herfst bij het Peelven  

 Na een hete droge zomer gaat de natuur over in herfstkledij. Vele bomen hebben door de droogte al vroeg hun blad laten vallen. Zullen er minder paddenstoelen te vinden zijn? De herfst zal zijn charme blijven tonen. Met een gids van IVN De Maasvallei ga je kijken naar wat het bos dit jaargetijde te bieden heeft.  

Zijn alle bomen kaal, zijn er ook inderdaad weinig paddenstoelen, is het een goed of slecht mastjaar, welke dieren zijn nog actief en wat moeten ze doen om de winterperiode te overleven?  

Tijdens de wandeling op zondag 16 oktober gaan we het zien bij het Peelven in het Sint Anthonisbos. De wandeling begint om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats ingang Gemertseweg Oploo (IVN-vlag). 

Aanmelden kan tot 15 oktober 12.00 uur. Voor aanmelden en/of inlichtingen kun je terecht bij: Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876, of pjhschoenmakers@xs4all.nl 

…………………………

 

Wandeling Boshuizerbergen en Op den Buus

 

 

Op 20 oktober organiseert KBO Overloon samen met IVN De Maasvallei een wandeling door De Boshuizerbergen en Op den Buus in Smakt. De Boshuizerbergen zijn na de laatste ijstijd ontstaan als onderdeel van een groot heide- en stuifzandgebied in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Het is ruim 190 ha groot en is deels eigendom van Limburgs Landschap. 

 

Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen die werden aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. Vandaag de dag vind je er grote en kleinere open plekken waar het bos kan verjongen en inheemse soorten een kans krijgen. Het gebied heeft een fraaie kern van jeneverbesstruweel.  

Ten noordoosten van de Boshuizerbergen ligt Op den Buus, een laaggelegen zone van broekbos, lage vennen en weilanden. Het gebied ligt in een voormalige Maasbedding. De weilanden werden tot 1996 voor landbouwdoeleinden gebruikt. Na de aankoop is de bovenlaag afgegraven en je vind er nu drassig grasland waar bijzondere planten groeien. Tijdens de wandeling hoor je meer over het gebied en wat je hier kunt aantreffen.  

 

Verzamelen om 13.00 uur bij de Pit in Overloon. De wandeling begint om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Maasheeseweg 99, Smakt. Zorg voor stevige schoenen, want er zijn ongelijke paden bij. De wandeling is gratis en duurt ongeveer twee uur. Voor info en aanmelden kun je terecht bij: Ben Verheijen, tel. 06-11115514, of bij Christine Hendriks, tel. 06-13180710.