Inhijsen hoofdoverspanning fietsbrug Cuijk – Mook LIVE op Omroep Land van Cuijk

Op zaterdag 16 mei a.s. wordt de hoofdoverspanning van de fietsbrug Cuijk – Mook op haar plaats gevaren en gehesen. Deze hoofdoverspanning verbindt de aanbruggen die dit voorjaar aan beide zijden van de Maas over de uiterwaarden zijn gebouwd en maakt daarmee feitelijk de fietsbrug compleet.

Het was de bedoeling een veilige zichtplek voor geïnteresseerde kijkers te realiseren, zodat deze konden genieten van dit technisch hoogstandje. Vanwege de van kracht zijnde noodverordening als gevolg van de COVID-19 crisis, is dit nu helaas niet toegestaan. De installatie van de hoofdoverspanning zal als alternatief live te volgen zijn via de website van de gemeente Cuijk; www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook. Zie aldaar onder het kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning.

Fietsroute en hoofdoverspanning
Tussen Cuijk en Nijmegen wordt een snelle fietsroute aangelegd, het MaasWaalpad. Deze route is nagenoeg gereed. De fietsbrug Cuijk – Mook, over de Maas, vormt een essentieel onderdeel van deze fietsroute. De realisatie van deze brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar. De brug krijgt zowel een fiets- als een voetpad. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM is verantwoordelijk voor de bouw van de brug waarbij de stalen hoofdoverspanning is gebouwd door het Schiedamse bedrijf HSM. De 147 meter lange en 6 meter brede hoofdoverspanning, gewicht 460 ton, vaart in haar geheel op pontons van Schiedam naar Cuijk. Daar wordt zij op 16 mei op haar plaats gelegd. Zie de afbeeldingen op de volgende pagina. Voor de vaarroute, de situatietekeningen en de planning m.b.t. het inhijsen wordt verwezen naar www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook, onder het kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning.

Live op Omroep Land van Cuijk
In verband met de coronacrisis zal kijkerspubliek aan zowel de Cuijkse als Mookse zijde worden tegen gehouden.
Tegen kijkers die zich niet houden aan de van regeringswege uitgevaardigde richtlijnen wordt handhavend opgetreden. Omdat het op haar plaats brengen van de hoofdoverspanning een interessant schouwspel kan zijn wordt een livestream verzorgd die op zaterdag 16 mei via www.cuijk.nl/fietsbrug-cuijk-mook, te volgen zal zijn, onder het kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning. Een reportage zal later te zien zijn bij Omroep Land van Cuijk.
Tevens zal de livestream ook op Omroep Land van Cuijk worden uitgezonden, Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1475.
Na het ‘sluiten’ van de brug brengen burgemeester en wethouders van de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar, samen met bouwers en direct betrokkenen een digitale toast uit.

Snelle fietsroute MaasWaalpad
In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch. Via deze route kunnen inwoners van Cuijk, Mook en Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen e.o. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. Veel forensen en scholieren zullen gebruik maken van de brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie want er is een fiets- en wandelverbinding gelegd tussen de aantrekkelijke regio’s Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen. Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving”.