Iedereen mag meedoen met het opruimen van de oevers van de Maas 

In maart en april worden in het gehele stroomgebied van de Maas in Brabant weer opruimacties georganiseerd. Na het hoog water en de stormen in februari is veel zwerfafval op de oevers van de rivier achtergebleven.

Gemeenten langs de Maas organiseren samen met lokale verenigingen, waterschappen, terreinbeheerders, de provincie Noord-Brabant en IVN Brabant in deze periode diverse opruimacties op minimaal 40 trajecten langs de Maas in Brabant. Op 14 maart wordt in Heusden speciale aandacht gegeven aan de opruimacties met gedeputeerde Rik Grashoff en een aantal andere lokale bestuurders. 

Plastic soep

Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep. Wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. Dit jaar is na hoog water in de rivieren veel zwerfafval op de oevers achtergebleven. Met het project Schone Maas willen de projectpartners mensen ervan bewust maken dat de plastic soep dichtbij ontstaat en dat wij er iets aan kunnen doen. Jaarlijks wordt daarom in de gemeenten Altena, Boxmeer, Cuijk, Drimmelen, Geertruidenberg, Grave, Heusden, Oss, ’s-Hertogenbosch en  Waalwijk door meer dan 500 vrijwilligers zwerfafval langs rivieren opgeruimd. 

Startmoment

Er is op een aantal plekken al eerder opgeruimd, maar op zaterdag 14 maart vindt het officiële startmoment plaats voor de opruimacties langs de Maas in 2020. Op die dag worden door circa 50 vrijwilligers in Heusden de oevers opgeruimd. Gedeputeerde Rik Grashoff, wethouder Mart van der Poel, waterschap bestuurder Ernest de Groot en afdelingshoofd Marieke Koornneef van Rijkswaterstaat zullen gezamenlijk het startschot geven en ook de handen uit de mouwen steken .  

Doe mee met opruimacties

Na het startmoment worden van 21 maart tot en met 11 april nog vele opruimacties langs de Maas in Brabant georganiseerd. Wie mee wil doen kan op de kaart op https://www.schonerivieren.org/projectdoelen/opruimen/kaartje kijken of en wanneer er een opruimactie in de buurt is en zich aanmelden. Of geef je op via  https://www.schonerivieren.org/ik-doe-mee 

Onderzoek naar herkomst zwerfafval in kader van Schone rivieren

Voorafgaand aan de opruimacties is op veel plaatsen langs de Maas onderzoek naar de samenstelling en herkomst van het zwerfafval op de oevers uitgevoerd. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten in het programma Schone Rivieren en hebben hiervoor meer dan 500 vrijwilligers opgeleid. Deze vrijwilligers onderzoeken volgens een vast protocol 

de samenstelling van zwerfafval op de rivieroevers. Hiermee wordt onderbouwde informatie verzameld, waarmee de bronnen kunnen worden aangepakt.