Houdoe zeggen tegen vijf gemeenten, met foto’s en verhalen

Op 1 januari 2022 ontstaat de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Daarmee komt een einde aan de zelfstandigheid van vijf gemeenten. Op 1 november verschijnen er vijf afscheidsboeken, gemaakt door een team van journalisten uit de regio.

Houdoe Boxmeer, Houdoe Cuijk, Houdoe Grave, Houdoe Mill en Sint Hubert en Houdoe Sint Anthonis, zo luiden de titels van de rijk geïllustreerde boeken. In elke uitgave staan tussen de 500 en 700 foto’s, allemaal gemaakt door de Oeffeltse persfotograaf Ed van Alem. Diens rijke fotoarchief vormde de bron waaruit vier journalisten – Joost Ariaans, Henk Baltussen, Geurt Franzen en René Megens – hebben geput voor een terugblik in woord en beeld op vier decennia.

Het zijn geen boeken geworden over een tijd die ver achter ons ligt; ze gaan heel bewust over een periode (1986-2021) die veel volwassen inwoners van het Land van Cuijk aan den lijve hebben meegemaakt. Omdat de samenstellers bij hen een snaar willen raken, dat ze zullen zeggen: ‘Ach ja, dat weet ik nog!’

Aangezien alle foto’s persfoto’s zijn, hebben alle kleine en grote verhalen in de boeken een journalistieke insteek. Het merendeel van de foto’s verscheen de afgelopen 35 jaar in de editie Maasland van de Gelderlander. De foto’s en verhalen staan thematisch gerubriceerd.

Het gros van de foto’s en verhalen beschrijft gebeurtenissen uit de centrumplaatsen van de vijf gemeenten, wat niet betekent dat de overige kerkdorpen zijn vergeten.

Elk boek bevat acht hoofdstukken dat wordt voorafgegaan door een essay-achtig verhaal. Er is een hoofdstuk over slopen en bouwen en verkeer en een tweede behandelt detailhandel en industrie. Dat de Land van Cuijkenaren niet alles over hun kant laten gaan, blijkt uit het hoofdstuk ‘Dat pikken we niet!’.  Het vierde, uitgebreide hoofdstuk in elk boek doet verslag van de feestelijkheden, van carnaval tot Vierdaagse, maar ook van de wijze waarop we voor elkaar zorgen. Hoofdstuk vijf behandelt de tegenslagen, van hoogwater tot corona, hoofdstuk zes staat bomvol sport en het zevende is gewijd aan het veranderende landschap. Hoofdstuk acht ten slotte beschrijft kerk en geloof, maar richt ook het vizier op kunst en cutluur.

In de Houdoe-boeken komen gebeurtenissen voor het voetlicht die het waard zijn opgerakeld te worden of het waard zijn te worden opgenomen in het collectieve geheugen. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen. Zoals dat van de woningbouw en industrie, landbouw, onderwijs, recreatie en de infrastructuur. Ten slotte wordt het vergrootglas gelegd op personen die hun hoofd boven het maaiveld hebben gestoken of een bijzondere prestatie hebben verricht.

Het resultaat is een terugblik op vier decennia, een bewogen tijdsgewricht, de overgang van de 20e naar de 21e eeuw, een feest van herkenning.

Info over de boeken

Houdoe Boxmeer, Houdoe Cuijk, Houdoe Grave, Houdoe Mill en Sint Hubert en Houdoe Sint Anthonis verschijnen op maandag 1 november 2021. Omvang: 192 of 200 bladzijden, hard cover, duurzaam gebonden, 225×285 mm, 24,95 euro per stuk.

De boeken zijn vanaf 1 november verkrijgbaar bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer, Primera Schipperheyn in Mill, Primera te Cuijk en Primera Hart van Grave.

De boeken zijn ook te bestellen via de webshop van Uitgeverij Reinaert te Boxmeer, www.uitgeverijreinaert.nl  Op die website is ook een preview te zien en kunnen boeken worden gereserveerd. De boeken zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de vijf fuserende gemeenten.