HOORSPEL voor muziektheatervoorstelling ELDORADO 

Op 5, 6 en 7 juni wordt in de gemeente Cuijk bij De Cinquant in Haps de muziektheatervoorstelling Eldorado gespeeld. Eldorado is te zien in 5 Brabantse gemeenten.

Een muziekspektakel waarin 200 amateurmuzikanten uit de gemeente samen met professionele acteurs een opgewekt verhaal vertellen over uitdagingen op het Brabantse platteland. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. Componist Bart van Dongen maakt de muziek, theatermaker Wiske Sterringa schreef het script, Roel Swanenberg gelieerd aan Het Zuidelijk Toneel neemt de regie op zich. 

De makers hebben jonge Brabantse componisten gevraagd ‘preludes’ te maken voor Eldorado: op basis van een korte tekst van een personage uit de voorstelling, de klassieker Bloementjesgordijn van Wim Kersten én de opdracht om couleur locale per gemeente te verwerken, zijn vijf jonge componisten aan de slag gegaan. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat een nieuwe generatie makers betrokken wordt bij een dergelijke grote productie. 

Deze podcast met 5 hoorspelen staan nu online op www.eldorado2020.nl. Voor de gemeente Cuijk heeft de componist Jornt Duyx het hoorspel gemaakt. Jornt is een muzikale duizendpoot die werkt als componist, producer, multi-instrumentalist en sound engineer. Hij studeerde basgitaar(jazz) en ‘Art of Sound’ aan de conservatoria van Maastricht en Den Haag. In 2008 behaalde hij een Bachelor of Art & Technology en in 2010 een Master of Music aan de Utrecht School of Music & Technology. 

“Ik heb voor dit hoorspel zelf de tekst ingesproken van mijn personage Loutje. Het lag voor de hand om dat zelf te doen, omdat ik uit mijn eigen ervaring helemaal kon voorstellen wat voor type jongen dit is. Om mijn stem te vervormen en verjongen, gebruikte ik auto-tune en een beat op de achtergrond. Dit uitgangspunt maakte dat ik de tekst ritmisch ingesproken heb en waar het kon heb ik er een soort rap van gemaakt. Uiteindelijk is het een collage van muzikale associaties en sounds bij de gesproken tekst geworden. Verder heb ik er allerlei gamegeluiden in verwerkt omdat Loutje het toch allemaal als een spelletje lijkt te zien.” 

De 5 hoorspelen zijn hier te beluisteren. En ook via deze QR code: 

Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. 

Première: 9 mei , 20.30 uur bij Melkveehouderij Familie Van Kalmthout in Rucphen Tournee: 8 mei t/m 5 juli 

Compositie | Bart van Dongen. Tekst | Wiske Sterringa. Regie | Roel Swanenberg Artistiek advies| Piet Menu. Vormgeving | Simon Haen Spel | Björn van de Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Ronald Jorritsma, Fay Verberk e.a. 

Kaartverkoop vanaf 19 maart via www.eldorado2020.nl