Holocaustmonument Levenslicht in Carillontoren in Grave

Van 22 januari tot en met 2 februari is in Grave het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Hiermee staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Het lichtmonument, dat bestaat uit 500 herdenkingsstenen, wordt onderin de Carillontoren op het Torenplein in Grave geplaatst. De stenen zullen van buitenaf te zien zijn. Het monument komt het beste tot zijn recht als het buiten donker is. Aan de zijgevel van de Carillontoren is een monument voor de Graafse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en een monument voor alle militairen die na 1945 zijn omgekomen bij oorlogen en vredesmissies. Het tijdelijke lichtmonument past daar dus goed bij. Beiaardier Albert van Woerden speelt tijdens het wekelijkse carillonspel op de vrijdagen passende muziek.

Over het project Levenslicht

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Door hierbij stil te staan, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. 

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart