Veldheer Maarten van Rossum en Willem van Oranje centraal in lezingen Bibliotheek Grave

Wie geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis, kan de komende tijd in Bibliotheek Grave zijn/haar hart ophalen. Op 16 januari is er een lezing van Sander Wassink over Maarten van Rossum en op 13 februari komt René van Stipriaan naar Grave om over Willem van Oranje te praten.

 
Maarten van Rossem
Historicus Sander Wassink heeft een studie gemaakt van de beruchtste veldheer van de zestiende eeuw, Maarten van Rossem (ca. 1490-1555). In zijn lezing vertelt hij over deze meedogenloze man die ‘blaken en branden is het sieraad van de oorlog’ als lijfspreuk voerde. Wie was deze Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en de regio Zuid-Oost Brabant in het bijzonder? Kunnen
we in kaart brengen welke mensen specifiek werden getroffen? Deze en
andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.
Willem van Oranje, alias ‘De Zwijger’
Literair-historicus René van Stipriaan ontrafelt in zijn boek ‘De Zwijger’ – waarvoor hij o.a. de Libris Geschiedenisprijs won – de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. Tijdens de lezing vertelt hij over zijn biografie ‘De Zwijger’.
Kaartjes kosten €5,- en zijn verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen en via www.biblioplus.nl/agenda. Bibliotheekleden, Vrienden van het Stadsmuseum Grave en leden van de Sociëteit tot Nut ende Vermaeck betalen €3,-.
Sander Wassink – Maarten van Rossem, maandag 16 januari, 19.30 uur
René van Stipriaan – Willem van Oranje, maandag 13 februari, 20.00 uur
Bibliotheek Grave, Trompetterstraat 2.
www.biblioplus.nl