Het Historisch Spektakel 1674 op 4+5 april in Grave

Wapengekletter en krijgsgeschreeuw aan de overzijde van de Maas. Angstige Franse soldaten en uitgemergelde Gravenaren zien vanaf de Maaskade een armada van Staatse troepen op zich afkomen. Het is 1674, het jaar van het Beleg van Grave. Een roemrucht jaar in de rijke historie van de vestingstad, dat in het weekeinde van 4 en 5 april 2020 op spectaculaire manier wordt herdacht. Inwoners en bezoekers kunnen zich in historische kledij helemaal inleven in de derde editie van het Historisch Spektakel Grave.

In 2016 en 2018 organiseerde het Cloveniersgilde al de eerste twee edities van het Historisch Spektakel Grave. Het gilde speelt ook in de komende uitvoering een prominente rol. De organisatie van het derde Historisch Spektakel is in handen van Gravenaar Peter Linders en zijn stichting 0486 producties, bekend van 0486TV.

Programma:
zaterdag 4 april en zondag 5 april 2020.
11.00 uur opening festival en sluiting tussen 17.00 en 18.00 uur.

  • We starten op 4 april rond 12:00 uur met een kleurrijke ‘Blijde Inkomst’ en ontvangst door Ambtman Roolvink (burgemeester Lex Roolvink) van de hoofdrolspelers, krijgsheren, ambachtslieden, muzikanten, kooplui en notabelen uit de stad. 
  • Met op zaterdag avond 4 april om 19:00 uur een muziek-cultureel festijn, met muziek, vertellingen, historische demonstraties in de vorm van een gevelconcert, aan de Visio kant van de Hampoort. Dit met medewerking van vele Graafse artiesten, muzikanten en vrijwilligers.
  • Op 5 april om 11:00 uur een Historische kerkdienst in de Sint-Elisabeth Basiliek. Met daarna een rondgang door de stad.
  • Aan het einde van 5 april rond 16:00 uur vind er een grootse aanval plaats vanaf de Maas door de Staatse troepen, waarna Grave weer ingenomen wordt.

Op de verschillende locaties vinden demonstraties plaats. Spelen muzikanten, zijn optredens en zijn ambachtslieden te zien. 

Er is speciale aandacht voor de jeugd waarbij er spelen worden georganiseerd en de jeugd molensteenkragen maken. 

Het Grave uit die tijd vormt het decor van het derde Historisch Spektakel waarin deelnemers en bezoekers het leven in Grave-anno-1674 ook echt beleven en ondergaan:  in historische sfeer kunnen mensen zich makkelijk het leven van bijna 350 jaar geleden inbeelden. Bezoekers worden uitgenodigd om in middeleeuwse kleding te komen. Het Historisch Spektakel vind dit jaar plaats op het Visioterrein (bij de Hampoort), de Loswal en in het centrum van Grave. Het centrum is tijdens het Historisch Spektakel autovrij en geheel in historische sferen.

Toegang: Gratis

Laatste informatie is volgen via de facebookpagina van Het Historisch Spektakel 1674 en de website www.historischspektakelgrave.nl