HERINNERINGSPLEKKEN OORLOG EN VREDE IN HET LAND VAN CUIJK

Programma van 4 tot en met 8 mei 2022

Op 4 mei en 5 mei herdenken we de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog én hoe belangrijk het is onze vrijheid te koesteren.  Juist nu, in de huidige roerige tijden, is het goed om hier nog meer bij stil te staan. Het Land van Cuijk telt veel herinneringen aan de oorlog. Geïnteresseerden kunnen van 4 tot en met 8 mei de herinneringsplekken in het Land van Cuijk bezoeken en via de nieuwe Liberation Route Brabant, die 3 mei is geopend, naar Grave wandelen.

Liberation Route 

Op 3 mei is de nieuwe Liberation Route Brabant in Grave geopend. Een langeafstandswandeling, die via de knooppunten langs historische locaties voert en de verhalen van Operatie Market Garden en de bevrijding belicht. De wandelroute gaat in etappes via Eindhoven naar Veghel en Uden om te eindigen in Grave. De Brabantse route maakt deel uit van de Liberation Route Europe; een netwerk van vele kilometers wandelroutes door heel Europa, in regio’s waar de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hun opmars maakten. Ook in het zuidelijke deel van het Land van Cuijk ligt een deel van een (andere) Liberation Route: vanuit Limburg via Overloon naar Sambeek. Op www.liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.  

Herinneringsplekken in Land van Cuijk

Visit Land van Cuijk en de gemeente Land van Cuijk hebben, in het kader van de nieuwe themaroute, het bestaande aanbod aan herinneringsplekken gebundeld in een breed programma. Van 4 tot en met 8 mei is het onder meer mogelijk om musea te bezoeken, met gidsen de sporen van de oorlog te volgen of langs oorlogsherinneringen te fietsen of te wandelen. Ook kan de naoorlogse geschiedenis van de Koude Oorlog – actueler dan ooit – worden bekeken in het gelijknamige Herinneringspark in Landhorst.

 

Op www.oorlogenvrede.landvancuijk.nl vindt u een compleet overzicht van alle bezienswaardigheden/herinneringsplekken met de openingstijden en de routes. Let op: niet alle locaties zijn elke dag geopend.