Herfst in het Jammerdal

Wandelen bij Stichting het Limburgs Landschap

Tijdens de coronaperiode organiseert Het Limburgs Landschap geen publiekswandelingen. De natuurgebieden blijven wel open om lekker een frisse neus te komen halen.

Het Jammerdal in Venlo is één van die gebieden. Start een wandeling vanaf de parkeerplaats op de kruising van de wegen Egypte, Jagerstraat en Venlose Landweerweg, 5962 NC in Tegelen en ontdek dit bijzondere gebied.  Naast een diversiteit aan natuur, kent het gebied ook een rijke historie die op een aantal plaatsen langs de wandelroute goed te zien zijn.

 

‘t Jaomerdal’ is een gevarieerd terrein waar sommige Venlose carnavalsliedjes hun oorsprong aan ontlenen. Ecologisch gezien is het een belangrijk gebied door de ligging, zowel van oost naar west, als van noord naar zuid. Het gebied dient als de verbindingszone van de Groote Heide richting de Maas en naar het zuiden richting de Meinweg.

Het hele gebied heeft onder invloed gestaan van klei- en zandwinning, wat veel verrassingen in het reliëf heeft opgeleverd. Flora en fauna zijn divers vertegenwoordigd door de verscheidenheid aan landschap: van hoog naar laag met groeven en heuvels.