Heidewandeling over de Groote Heide in Venlo

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars.

Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien, worden er ook excursies georganiseerd. Op woensdag 25 augustus organiseert Het Limburgs Landschap een heidewandeling met als thema ’bloeiende heide’. De gidsen nemen u mee op een tocht van circa 2 uur. De excursie start om 13.30 uur vanaf Gasterij Groote Heide aan de Hinsbeckerweg 55, 5915 PS te Venlo. Gezien het karakter van de tocht worden stevige schoenen en een lange broek geadviseerd. In verband met de coronamatregelen is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, verplicht aanmelden is noodzakelijk via www.limburgs-landschap.nl/kalender [vol=vol].

Door de combinatie van regen en warmte dit jaar ziet de hei er fantastisch uit en heeft zich goed hersteld van de droge zomers van de afgelopen jaren. Het wordt dan ook een wandeling waar genoten kan worden van een prachtige paarse bloemenzee.

Op de Groote Heide komen drie verschillende heidesoorten voor, waaronder ook de zeldzame rode dopheide. De bloei en ook de bloeitijd van deze heidesoort is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer. Zo kon dit jaar al vroeg genoten worden van bloeiende, rode dopheide.

Heide staat ook onlosmakelijk verbonden met het dierenleven. De gidsen gaan op zoek naar de beestjes die bij de bestuiving van de heide een rol spelen. Hierbij zullen veel mensen gelijk aan bijen denken maar er zijn nog andere medespelers waar tijdens de wandeling naar wordt gezocht.

Om de heide in stand te houden, heeft Het Limburgs Landschap de afgelopen jaren weer diverse stroken gras geplagd en wordt de jonge aanwas van de grove den bestreden. Op sommige plekken kan men zien in welke laag de zaden liggen die wachten om ontkiemd te worden. Op de heidevelden komen ook zeer oude vliegdennen voor, prachtig gevormd door de natuur.

Het afwisselende weer zorgt ervoor dat de heide vroeg in bloei komt te staan. Inmiddels kleurt een deel van de struikheide al paars. Kortom, een excursie die de moeite waard is en waarbij ook af en toe stevig wordt doorgelopen. Kom zelf kijken wat er met de heide samenhangt en samenleeft.

Voor meer informatie: Stichting het Limburgs Landschap, 077-4737575