Heel Metameer leest!

Stevensbeek/ Boxmeer – Waar je ook keek. Overal zag je boeken en in stilte lezende leerlingen op Metameer Stevensbeek en Metameer jenaplan Boxmeer. De afgelopen twee weken waren het de leesweken op Metameer. Gestart werd in Boxmeer en daarna was Stevensbeek aan de beurt. Aan het begin van iedere les mochten de leerlingen 20 minuten vrij lezen in een zelfgekozen boek, krant of tijdschrift.

Het belang van lezen

Niet alleen in de lessen Nederlands maar ook bij alle andere vakken werd gestart met 20 minuten stillezen. Goed en begrijpelijk leren lezen is belangrijk voor alle vakken, ook voor geschiedenis, wiskunde of natuurkunde. De leerlingen vonden het heel fijn en gaven aan: “Twintig minuten zijn toch niet zo lang als ik dacht.” en “Mag ik nog een klein stukje verder lezen? Ik heb mijn hoofdstuk bijna af!”. Docente Mariska van Gompel: “Wat een rust! Vanuit rust lukt het veel beter om te starten met werken.”. Dus voor zowel leerlingen als docent een win-winsituatie.
Docenten Nederlands Mariska van Gompel en Magna Ottenheim: “We zijn trots dat ons initiatief vol enthousiasme is ontvangen door alle collega’s. Mooi om te zien dat aan het begin van iedere les een boek op tafel komt. Dat we als Metameer op deze manier aandacht besteden aan het belang van leesonderwijs, vinden we erg bijzonder.”.

Werkgroep ‘de taalvaardige leerling’ stelde een actieplan op en ontwikkelde een korte instructie voor docenten. Het plan werd schoolbreed met veel enthousiasme ontvangen. In de volgende periode vindt wederom een leesweek plaats. Metameer vindt het belangrijk dat alle leerlingen taalvaardig zijn en goed leren lezen. Een goed begrip van taal is belangrijk om te leren en jezelf te ontwikkelen. Wil je meer weten over het onderwijs op Metameer ga dan naar www.metameer.nl.

Fotograaf: Mariska van Gompel, Metameer
Fotobijschrift: Metameerleerlingen lezen in stilte samen in de klas