Havisten Metameer maken kennis met techniek in Toverland

Sevenum/ Stevensbeek – Het nuttige met het aangename verenigen. Die kans kregen zeven vierdejaarsleerlingen havo met het praktijkgerichte vak Technologie van Metameer Stevensbeek. Zij gingen in alle achtbanen in Toverland.  Fontys Hogeschool Venlo organiseerde samen met Toverland en Vekoma, ‘s werelds grootste achtbaanbouwer uit Limburg, een voorlichting over ‘Techniek bij achtbanen’. Allereerst was er uitleg over het park en haar geschiedenis. Daarna was het de beurt aan de vertegenwoordigers van Vekoma. Zij gingen dieper in wat er allemaal komt kijken aan techniek bij het ontwerpen en onderhouden van achtbanen. 

En ja, eindelijk mochten de leerlingen in alle achtbanen en kregen ze bij iedere achtbaan uitleg door studenten van Fontys of door de technici van Toverland. Hoe leuk is het om dan ook nog in de technische ruimte van een achtbaan een kijkje te mogen nemen. Leerling Willem Klomp: “Het was gezellig, leuk en leerzaam om al deze techniek achter de achtbanen te zien. De rodelbaan waarin je zelf je snelheid kan bepalen, vond ik erg vet omdat daarin de meeste techniek zit. De studenten en docenten van Fontys vertelden alles op een begrijpelijke manier. Een beroepsoriënterende stage bij Vekoma zie ik straks echt wel zitten.”. 

Mooi nog om te vermelden dat de Metameerleerlingen als team ‘De Handige Havo Harries’ de eerste prijs wonnen bij de kennisquiz over de onderwerpen die tijdens deze dag de revue passeerden. In totaal namen 11 teams van 7 verschillende scholen deel. Docent Marcel van de Heuvel: “Het was een super georganiseerde dag, alle complimenten voor Fontys, Toverland en Vekoma. Tijdens de lezingen was het anderhalf uur muisstil wat op zich al een prestatie is. Ook het bezoeken van de technische ruimtes bij de achtbanen was heel bijzonder. We mogen terugkijken op een prachtige praktijkervaring!”. 

Doorlopende leerlijn

Onderbouwleerlingen volgen op Metameer het vak Loopbaanoriëntatiebegeleiding-praktijk. Door het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de havo-bovenbouw ontstaat een doorlopende leerlijn ten aanzien van loopbaanoriëntatie en praktische vaardigheden. Daarnaast bereiden zij zich hiermee voor op het HBO. Het onderwijsaanbod op Metameer is voortdurend in ontwikkeling en gericht op de toekomst van de leerling en school èn sluit aan bij maatschappelijke vragen en ontwikkelingen. Ben je geïnteresseerd in het vernieuwende onderwijsaanbod op Metameer, ga dan naar de website www.metameer.nl

Foto: Vierdejaars havoleerlingen van Metameer Stevensbeek met het praktijkgerichte vak Technologie bezoeken Toverland en maken kennis met de techniek achter achtbanen. 

Fotograaf: Stefan van Kollenburg