Groeteractiviteiten 2022

Overloon:

Wandelen met de Groeter

Een oud-inwoner van Overloon, die na de Slag om Overloon wilde terugkeren naar zijn verwoeste dorp, kreeg, toen hij iemand naar de weg vroeg, te horen: “Overloon? Dat dorp bestaat niet meer! Op de plek van het oude Overloon is een nieuw en bloeiend dorp ontstaan, waar herinneringen aan de roerige oorlogsjaren nog zichtbaar zijn.

Ga mee wandelen met onze gids. Deze vertelt u graag over de historie van Overloon. De wandelingen worden gehouden op woensdagen van 18 mei tm 24 augustus op de volgende data: 18 mei, 1, 15 en 29 juni, 13 en 27 juli, 10 en 24 augustus.

De vertrektijd is om 11:00 uur. Startpunt is de Theobalduskerk in het centrum van Overloon, aan het 14 Oktoberplein. De rondleiding duurt plus minus twee uur en de te lopen afstand is ca. 2 km. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Fietsen met een Groeter

U kunt onder begeleiding van een gids een fietstocht maken, die u voert naar historisch belangrijke locaties van Overloon. Natuurlijk brengt hij u naar plaatsen die verband houden met WOII en de Slag om Overloon, maar ook naar enkele markante plekken zoals een urnenveld en eeuwenoude grenspalen. De tocht voert via, grotendeels goed begaanbare fietspaden, tevens door de mooie omgeving van dit Brabantse dorp met zijn bossen, heide en jeneverbessen. Op diverse plekken is het de moeite waard even van de fiets af te stappen.

 

Elke twee weken op maandag van mei tot en met augustus op de volgende data: 25 mei, 8 en 22 juni, 6 en 20 juli, 3, 17 en 31 augustus.

Vertrek om 13.30 uur bij de tank op het Museumplein in Overloon. In overleg ook op andere dagen mogelijk. Duur ca. 2 a 3 uur. De afstand is 27 km. Deelname is gratis. U dient uw eigen fiets mee te brengen. 

Stadswandeling Grave

Van 14 /6  tm 24/9 2022 kun je op dinsdag- én zaterdagmiddag een stadswandeling olv een gids lopen. Kom je op een ander moment? Haal de routebeschrijving bij het Toeristisch Informatiepunt of download de route: https://www.beleefhistorischgrave.nl/files/folders/wandelen-in-historisch-grave/Brochure_Wandelen-in-Historisch-Grave_2019.pdf

Toeristisch Informatiepunt Grave

Hoofdwagt 2, Grave

  1. 0486 – 870067

 

Ontdek Boxmeer

Beleef de bijzondere historie van Boxmeer

Wat heeft Boxmeer gemaakt tot wat het is?

De gidsgroeter vertelt over de rol van de Maas, de graven, godsdienst en de oorlogen. Hoe het zat met de zilversmeden, sigarenfabrikanten, het kantongerecht, de Latijnse school, de kerken, het oorlogsmonument, het kasteel. Het wonder van Boxmeer en de Vaart, de Metworst en natuurlijk niet te vergeten Daags na de tour en de kamer van van Gogh. Teveel om op te noemen! Elke week op donderdag 10.00 uur tot ca. 12.00 uur. Vertrek bij de Cultureel Centrum De Weijer, De Raetsingel 1, Deelname is gratis.  Aanmelden niet nodig. Het is ook mogelijk om op andere tijden / dagen een rondleiding aan te vragen. Informeer naar de mogelijkheden. Let op: deze rondleidingen zijn niet gratis. 0485 573045 / 0655302276

Ontdek het stuw- en sluizencomplex in Sambeek

Iedere woensdag tot en met september vindt er een Groeterwandeling bij stuw- en sluizencomplex Sambeek plaats. Tijdens deze informatieve en rolstoeltoegankelijke rondleiding komt onder andere de werking en de historie van de stuw en de sluizen aanbod. Ga op pad met een van onze Groeters en je weet precies hoe het stuw- en sluizencomplex te Sambeek werkt. Om 14.00  uur vertrekt er een gids. De route is ca 1 km en deelname is gratis. Verzamelen bij de Dukdalf/Meerstoel nabij de sluizen aan de Maasstraat 12 in Sambeek) aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

 

Wandel over het Duits Lijntje in Haps

Groeter Elles is tevens de vrouw des huizes van Huistheater de Steenakker in Haps.  Aan de hand van de cultuurhistorie van dit voormalige spoortraject neemt zij je mee in een bijzondere wandelreis! De spoordijk ligt direct aan het erf van de woonboerderij waarin Theater De Steenakker is gevestigd. Nu is de dijk, vrij van rails en bielzen, eAen prachtig natuur- en wandelgebied. Laat je verrassen door intrigerende verhalen en vrolijke anekdotes.

Elke 4de woensdag in mei, juni, juli, en september. Starttijd 14.00 uur vanaf De Steenakker, aan de Steenakker 5 in Haps. De wandeling duurt 60 minuten, Minimaal 6 deelnemers, prijs € 7,50 inclusief kop koffie/thee en wat lekkers. Aanmelden via de Steenakker, per email naar info@desteenakker.nl of bel 0485 – 310920.

Ontdek het ‘Verboden gebied’ in Vierlingsbeek en omgeving. 

De fietstocht “Verboden Gebied”  is een  tocht van 20 km door Vierlingsbeek en omgeving. Naast de mooie natuur gaat het ook over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in dit gebied. De fietstocht onder leiding van een gidsgroeter is alleen op afspraak te boeken bij:

Lucy Kusters, tel. 0620777553

Jan Hendriks: tel. 0478 631377.

Er zijn geen kosten aan verbonden. Neem je eigen fiets mee!

 

Daarnaast kun je op afspraak een rondleiding door Vierlingsbeek volgen. . De lengte van de wandeling kan variëren van anderhalf tot tweeënhalf uur. 

Ook hier zijn geen kosten aan verbonden.

Startpunt van beide activiteiten is het Vrijthofplein in het centrum.

Inlooprondleiding door het klooster van Sint Agatha

Vanaf juni tot en met september wekelijks elke vrijdag een inlooprondleiding in het klooster. De aanvang is om 14.00 uur bij het Erfgoedcentrum op de Kloosterlaan 24 in Sint Agatha. de rondleiding is voor de tentoonstelling 650-jaar klooster Sint Agatha met de kloosterkerk. Bij mooi weer wordt ook de tuin meegenomen. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn € 4,- per persoon. Om zeker te zijn van een plek kunnen mensen zich van te voren opgeven via info@kloostersintagatha.nl

 

Wandeling door het Culturele Hart van Cuijk

Ervaren gidsen verzorgen rondleidingen door het Culturele Hart van Cuijk dat bestaat uit de Beeldentuin en de Heemtuin, het Pakhuis, de Foto-archiefdienst, de Martinuskerk, de Romeinse binnentuin en Museum Ceuclum. In de zomermaanden worden gratis thema wandelingen georganiseerd.

Voor informatie en boekingen:

T: 0485-317644
E: tipcuijk@live.nl

 

MAAK KENNIS MET LANDGOED DE BARENDONK IN BEERS

Een rondleiding over de historie van het Landgoed en de omgeving. Tijdens de rondleiding met Groeter Gert breng je een bezoek (indien niet verhuurd) aan het ‘Grote Huis’ en aan de melkveehouderij.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus elke dinsdagmorgen om 10.30 uur. Eventueel op zaterdag of zondag op afspraak. De rondleiding duurt 1,5 uur en is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar. Minimaal 5 deelnemers, deelname is gratis. De start is vanaf de receptie van De Barendonk.

 

LANGS DE SPOREN VAN DE OORLOG IN MILL

Nog voordat de meeste Nederlanders in de gaten hadden dat het land op 10 mei 1940 in oorlog was met Duitsland, was Mill al het toneel van zware gevechten die tot in de ochtend van 11 mei voortduurden. Van 1 april tot en met 30 september geeft de Stichting Sporen van de Oorlog in Mill op verzoek rondleidingen en vertelt het verhaal van deze slag. Kosten € 2,50 p.p. met een minimum van € 10,–. Informatie via mail:  peters.t@ziggo.nl of per telefoon: 0485- 45130.

 

BEZOEK HET EMMAUSKLOOSTER IN VELP

Hier kun je deelnemen aan een mooie rondwandeling van circa twee uur door het klooster en de kloostertuin. De rondleiding begint in de kapel.  Via de kapel gaat de gids naar het klooster en halverwege is er een pauze in de refter voor koffie of thee. Daarna volgt een bezoek aan de fraaie tuin en het ‘pesthuisje’.

Tijdens de excursie komen zowel architectonische, geschiedkundige als religieuze aspecten van het gebouw aan de orde. Maar natuurlijk ook het leven van de kapucijnen, die hier zo’n 375 jaar gehuisvest waren. De rondleiding vindt iedere eerste zaterdag van de maand om 14.00 uur plaats. In de maanden juni, juli en augustus elke zaterdag. 

Deelname kost € 7,50 per persoon (incl. een kop koffie of thee en wat lekkers erbij). Er worden maximaal 20 personen per rondleiding toegelaten. Verzamelen op de parkeerplaats van het klooster. Basilius van Bruggelaan 4 in Velp bij Grave. Vooraf aanmelden is verplicht via reserveringen.emmausklooster@brabantzorg.eu of 06-24547711.  

 

BEZOEK HET GEMAAL VAN SASSE IN GRAVE

Waterschap Aa en Maas stelt iedere laatste zondag van de maanden april t/m september gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Rondleiders vertellen over het werk van het waterschap, leggen uit hoe het gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. Het gemaal is geopend tussen 11.00 en 16.00 uur en ligt op een prachtige plek aan de Maas waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Waar het riviertje De Raam uitmondt in de Maas is gemaal Van Sasse gebouwd en sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant, die dag een verrassende rol speelt tijdens de rondleiding. Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave. Gratis toegang.