Gravenaren pikken stuk land terug aan Gelderse zijde bij Kroonwerk Coehoorn

Wapengekletter en krijgsgeschreeuw aan de overzijde van de Maas. Angstige Franse soldaten en uitgemergelde Gravenaren zien vanaf de Maaskade een armada van Staatse troepen op zich afkomen. Het is 1674, het jaar van het Beleg van Grave. Een roemrucht jaar in de rijke historie van de vestingstad, dat in het weekeinde van 4 en 5 april 2020 op spectaculaire manier wordt herdacht. Inwoners en bezoekers kunnen zich in historische kledij helemaal inleven in de derde editie van het Historisch Spektakel Grave.

Op zondag 8 maart treffen de veldheren generaal Noël Bouton markies de Chamilly en luitenant-generaal Von Rabenhaupt elkaar aan de overzijde van de maas bij het Kroonwerk Coehoorn.

Een stukje geschiedenis over dit verdedigingswerk: In 1586 legde de Spanjaarden tegenover de vesting Grave een klein verdedigingswerk aan om de stad beter te kunnen verdedigen vanaf de rivierzijde. Na de verovering in 1603 door de Staatsen Prins Maurits werd het vervangen door een Kroonwerk, een vestingwal en twee half bastions.

Aan het begin van de Frans-Hollandse oorlog in 1672 konden de Franse troepen gemakkelijk de stad Grave innemen. Nadat de Hollanders twee jaar later de stad heroverden, besloot prins Willem III de vesting Grave te versterken. Hij gaf aan de inspecteur –generaal der fortificatiën, Menno van Coehoorn, de opdracht het bestaande verdedigingswerk Verloren Cost aan de Nederasseltse kant te vervangen door een zogenoemd kroonwerk. Dit kroonwerk kreeg de naam van de bouwer: kroonwerk Coehoorn.

De Ambtsman was toendertijd de vertegenwoordiger van de hoogste macht. Aanstaande zondag zal de Graafse burgemeester Lex Roolvink in de huid kruipen van de Ambtsman, vanuit de stad Grave de Maas oversteken en aan Geldersezijde de onderhandelingen leiden tussen de twee veldheren over de belegering en bevrijding van Grave. Tevens zal symbolisch het Kroonwerk ingepikt worden en daardoor weer in Graafse handen komen. 

In 2016 en 2018 organiseerde het Cloveniersgilde al de eerste twee edities van het Historisch Spektakel Grave. Het gilde speelt ook in de komende uitvoering een prominente rol. De organisatie van het derde Historisch Spektakel is in handen van Gravenaar Peter Linders en zijn stichting 0486 producties, bekend van 0486TV.

Programma:

12:30 uur Aanmonsteren op boot aan Loswal Grave, met de veldheren Von Raubenhaubt en de Chamilly, piekeniers, gevolg en de Ambtman (burgemeester Lex Roolvink), eventueel pers.
12:45 uur  Aankomst en ontvangst op Kroonwerk De Coehoorn. Adres Kleefse Veerstraat Nederasselt (tegenover Loswal Grave)
12:50 uur Aanwezigen worden welkom geheten door Peter Linders, organisator van het Historisch Spektakel 1674 op 4+5 april in Grave.

Leo Burgers, voorzitter van Cloveniers of Schutterye of Grave licht de context van het beleg van 1674 toe.

12:55 uur De veldheren straten onder leiding van de Ambtman de onderhandelingen over vestingstadje Grave.
13:00 uur Na het staken van de onderhandelingen wordt er geproost met ‘Maaswater’ op de goede afloop!
13:05 uur Leo Burgers ligt toe: Waarom zijn we hier op het Kroonwerk De Coehoorn en waarom willen wij Gravenaren dit terug pikken?
13:10 uur Symbolisch zal de Graafse vlag worden gehesen met daarbij het zingen van het volkslied ‘Ik hou van de Graaf’.
13:15 uur Samen met de Ambtman zal symbolisch een ‘stuk grond, opgeladen en meegenomen’ worden naar Grave. Waar deze tot 5 april openbaar getoond  gaat worden in het stadhuis van de Gemeente Grave.
13:30 uur Ruimte voor interviews en een bakkie koffie
13:50 uur Aanmonsteren en aftocht naar Grave

 

De hele actie start met de overtocht op zondag 8 maart 2020 rond 12:00 uur en duurt tot 14:00 uur
Locatie: Kroonwerk Coehoorn; Kleefse Veerstraat Nederasselt (tegenover Loswal Grave).

Laatste informatie is te volgen via de facebookpagina van Het Historisch Spektakel 1674 en de website www.historischspektakelgrave.nl