Gravenaren herdenken bevrijding van Grave met muziek

Op 17 + 18 september vind er op de Markt in Grave een muziekfestival plaats, vanwege de bevrijding van Grave op 17 september 1944. Muzikanten, een Drumfanfare, een kapel, een koor en een Muziekproducer maken een feestelijke toepasselijke sfeer in het centrum van Grave.

Enkele Graafse senioren hebben de bevrijding van Grave 78 jaar geleden nog meegemaakt.
Ze stonden juichend met een buitgemaakte parachute te wapperen ter hoogte van de
commandopost ‘Cider White’, die in september 1944 door de geallieerde bevrijders onderin het Graafse stadhuis werd ondergebracht. Grave – met name de brug over de Maas – speelde in die tijd een belangrijke rol bij de grote bevrijdings operatie Market Garden. De brug bij Grave werd door parachutisten razendsnel ingenomen, maar Market Garden strandde uiteindelijk in Arnhem: een brug te ver. De bevrijding van Grave maakte destijds diepe indruk op de bewoners van de Graafse binnenstad en ook nu, anno 2022, is de betrokkenheid van oude en nieuwe generaties bij het herdenken van deze bevrijding nog onmiskenbaar groot.

Op 17 en 18 september, beleeft het historische stadje aan de Maas zijn bevrijding opnieuw. Op 17 september zal er op de Markt om 15:00 uur na het luiden van de klokken, een muzikale uitvoering gegeven worden door de Vrijwillige Drumfanfare Koninklijke Luchtmacht. Om 18:25 uur zal er een officiële herdenkingsceremonie gehouden worden bij het Monument aan de zuidelijk oprit van de Lt. John S. Thompsonbrug met daarbij een fly-by van 2 historische vliegtuigen en de uitvoering van een demonstratie door Re-enactment Vereniging MARS en GKM van WOII Camp Cider White CP + het aanvullen van de brug.
Na deze plechtigheden start er op de Markt een muzikaal programma met medewerking van Stadskoor Grave en de Graafse Kapel De Mertbloazers.

Op zondag 18 september is er de gehele middag optreden van ondermeer de zangeressen Suzanne Menheere, Marleen van Steen. Als afsluiter zal er aan het einde van de middag een optreden zijn de Gravenaar Jimmy Ouwens die onder de naam Clas51fied  live filmische muziek speelt met een dansbare beat. Dit doet hij doormiddel van een piano/synthesizer en drumcomputer. Ook is de markt feestelijk versierd met een mega Amerikaanse vlag van vier bij 3 meter. Zo ademt Grave de sfeer van hoop, verwachting en feest. Precies zoals het toen was.

Datum: zaterdag 17 september 2022, tijdframe:

  • 15:00 – 16:00 uur Optreden van de Vrijwillige Drumfanfare Koninklijke Luchtmacht
  • 19:30 – 20:30 uur Optreden Graafse Kapel De Mertbloazers
  • 20:30 – 21:15 uur Optreden Stadskoor Grave
  • 21:30 – 22:30 uur Optreden Graafse Kapel De Mertbloazers

Datum: zondag 18 september 2022, tijdframe:

  • 13:30 – 14:30 uur Optreden Suitcase Suzy – Suzanne Menheere
  • 15:00 – 16:00 uur Optreden Marleen van Steen c.s.
  • 17:00 – 18:00 uur Optreden CLAS51FIED – Jimmy Ouwens

Locatie: 

  • Markt Grave
  • De Markt en Binnenhof is vanaf 17 september 12:00 uur tot 18 september 21:00 uur afgesloten voor verkeer

Pers: