Grave; dé eindlocatie van de XL-Pijl van Visit Brabant

Op donderdag 9 september overhandigde Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, de knalrode pijl van 5.5 meter en 7000 kilo en daarop de tekst ‘Hier moet je zijn in Brabant’ aan de gemeente Grave. De pijl heeft de afgelopen zomer een reis afgelegd van bijna 350 km kriskras door Brabant en eindigt op de Loswal in de eeuwenoude vestingstad Grave.

Rick Joosten, wethouder Toerisme en Recreatie Grave legt de totstandkoming uit. “Marita Schouten, beheerder van het instagramaccount @Grave_Brabant zag in eerste instantie de oproep voor de adoptie en wees mij hierop. We dachten beiden hetzelfde. Dit is echt perfect voor Grave. Al onze inwoners en ondernemers zijn zo trots op onze vestingstad. Dit willen we verder uitdragen. Er is namelijk geen vestingstad in Nederland die zo vaak veroverd en belegerd is als Grave en toch is er nog zoveel moois over. Authentieke panden, de kerk, idyllische straatjes met terrasjes, winkels en de haven. We staan zelfs in de Unesco top 100 van Nederland.”

Grave kenmerkt zich door de vestingwerken, de carillontoren en de Hampoort uit 1688. Eeuwenoude panden sieren de stad en bieden een schat aan diverse winkels. Daarnaast biedt de gemeente Grave nog zoveel meer. “Als poort van Brabant en van het Land van Cuijk hebben we zoveel te bieden. Fietsrecreanten ontdekken de contouren van Kroonwerk Coehoorn, waterrecreanten leggen aan in de haven en wandelen zo de stad in. En dan heb je nog de vele wandelroutes langs de Raamvallei, de Maas en het Maasheggengebied. Ontzettend veel mogelijkheden dus die bekender mogen worden,” aldus Rick Joosten.


Impuls voor de stad

De gemeente wil door de campagne #hiermoetjezijninbrabant van Visit Brabant te adopteren een impuls geven aan de stad Grave voor haar ondernemers. Juist in de herfst- en winterperiode die er aan komt. “Samen met Marita (@Grave_Brabant) gaan we deze campagne de komende maanden verder uitrollen. Maar ook de ondernemers zelf kunnen door middel van de tool van Visit Brabant (vindbaar op hun website) zelf deze unieke pijl in hun social media posts gaan gebruiken. Achter de historische gevels is zoveel te vinden. Kledingwinkels, antiek, kunst en culinaire verrassingen. Juist in de herfst- en winterperiode de plek om te genieten van Brabantse gezelligheid in de unieke omgeving van eeuwenoud militair erfgoed. Daarom hoort de pijl hier thuis met de tekst “Hier moet je zijn in Brabant,” aldus Joosten. 

De gigantische blikvanger zal allereerst op de Loswal in Grave komen te staan en gaat zijn reis de komende maanden vervolgen binnen de gemeente Grave. 

Pijl-feiten & relevante informatie

Een campagnepijl in formaat XL met grote tekst ‘hier moet je zijn in Brabant’ is al ruim 3 maanden op reis door Brabant. Een trip van ruim 350 km kris kras door onze provincie. De centrale boodschap: Hier moet je zijn in Brabant. We helpen hiermee symbolisch de Brabantse leisure-ondernemer door extra aandacht te vestigen op Brabant en de sector. 

De pijl heeft onder meer gestaan op de Noordkade, Biesbosch MuseumEiland, Beekse Bergen en Eindhoven Airport. Bij grote en kleine ondernemers. Van West tot NoordOost-Brabant. Zie www.visitbrabant.com/pijlopreis 

Vanaf 9 september is de XL pijl op haar eindbestemming: Grave. De gemeente Grave heeft na een oproep van VisitBrabant zich gemeld als nieuwe eigenaar.

Pijlfeiten & URL’s

  • Hoogte 5,5 meter
  • Gewicht 7000 kilo
  • 30 liter verf
  • Reis van ruim 350 kilometer door Brabant
  • De reis is in beeld gebracht middels een interactieve video www.visitbrabant.com/pijlopreis