Gezinswandeling met opdrachten

Op zondag 26 juni organiseert IVN De Maasvallei een wandeling voor gezinnen met kinderen die op de basisschool zitten.

Oma’s en opa’s zijn natuurlijk ook welkom. Voordat de schoolvakantie begint een lekker actieve wandeling in het Brestbos in Boxmeer. Je loopt de route door bordjes te volgen met daarop vragen. De antwoorden van de vragen vul je in op een formulier. Op de route kom je IVN-gidsen tegen die opdrachten geven, welke dat zijn, is een verrassing. Halverwege is er een kraampje waar je limonade kunt drinken. Daar ligt een rebus die je op kunt lossen. Op het einde van de route lever je het formulier in en worden de antwoorden door genomen. De drie gezinnen die de meeste vragen goed hebben beantwoord, krijgen een leuk presentje thuisgestuurd.

Je dient je voor de wandeling per mail aan te melden, de starttijden liggen tussen 13.00 uur en 14.30 uur. Je kunt met meerdere gezinnen samenlopen. Na aanmelding krijg je bericht hoe laat je starttijd is. De kosten van de wandeling kun je ter plekke voldoen. De route is 2½ km lang en gaat over bospaden, enkele paden zijn smal en moeilijk toegankelijk voor buggy’s.

Op het einde van het schooljaar een middag de buitenlucht in met leuke en leerzame natuuropdrachtjes, doe mee en meld je aan.

Vertrekplaats is de Broekstraat in Boxmeer. Kosten: € 2,00 per persoon voor niet IVN-leden, € 1,00 per persoon voor IVN-leden. Inbegrepen is suikervrije limonade. Voor info en opgave (tot 24 juni) kun je terecht bij marjosimons11@gmail.com

 

Nachtvlinders in de schijnwerpers  

 Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken. Als je het over nachtvlinders hebt, denken de meeste mensen aan motten die van je kleding eten. Maak je niet ongerust, dit geldt maar voor enkele van de ongeveer 2400 soorten die in ons land voorkomen. De hele nacht rond buitenverlichting vliegend dan? Ja, daar kun je ze zeker aantreffen. Naast lampen is smeer ook een middel waar deze nachtbrakers op af komen.    

 Met deze lokmethodes wordt een klein beetje zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er zijn. Behalve veel bruin en grijzig gekleurde nachtvlinders zijn er ook veel soorten met opvallende kleuren. Daarnaast is er een grote diversiteit aan tekening en vorm. Zelfs de antennes zien er verschillend uit. Tijdens deze avond worden alle gelokte nachtvlinders op naam gebracht. De gidsen vertellen waaraan je kunt zien met welke soort we van doen hebben.  

We zijn op vrijdag 1 juli vanaf 22.00 uur te gast op het erf van De Schutkooi, Veerweg 3 in Vortum-Mullem. Na ongeveer twee uur stoppen we. Als je een nachtvlinderboek hebt, neem dat dan mee. En vergeet de zaklamp niet. Tijdens de avond is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage gevraagd wordt. Je kunt je aanmelden bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, of ivndemaasvallei_educatie@outlook.com. Als het regent, wordt de avond afgelast. Dan vliegen er geen of nauwelijks nachtvlinders.   

Nieuwsgierig geworden? Kom naar Vortum en zoek mee naar agaatvlinder, lieveling en appeltak.