Eeuwenoude veldnamen schitteren op hekken Maasheggen

Dinsdag 17 december tussen 10.30-12.00 uur plaatst Staatsbosbeheer samen met Maasheggenkenner Marius Grutters in de Groeningse Bergjes een speciaal ‘Maasheggen hek’. Dit hek is voorzien van een eeuwenoude veldnaam. Het is het 21e ‘weidehek’ wat wordt geplaatst met dit keer de naam: ‘Aan de Berg’. Iedereen met herinneringen aan de veldnamen, of die interesse of vragen heeft is deze ochtend van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Marius Grutters, auteur van onder meer het prachtige ‘Maasheggen, Parel van mens en natuur’ en expert op het gebied van cultureel erfgoed, plant en dier van de Maasheggen, houdt zich al jaren bezig met veldnamen. “Eeuwenlang hebben boeren hier geploeterd en gewerkt. Al in de Middeleeuwen gaven ze namen aan akkers en weilanden. Er was toen immers nog geen kadaster. Bij het plaatsen van een hek met een veldnaam, komt de geschiedenis tot leven.”

Boswachter Gert van Duuren van Staatsbosbeheer heeft al heel wat hekken gezet en is bij elk hek weer trots: “Deze locatie is één van mijn lievelingsplekjes, want het geldt als één van de oudste stukjes heggenlandschap. Met het plaatsen van de hekken wil Staatsbosbeheer bijdragen aan het eeuwenoude cultuurhistorisch erfgoed van dit bijzondere gebied. We gaan volgend jaar ook weer verder met het plaatsen van deze hekken.”

Het weidehek ‘Aan de Berg’ wordt geplaatst aan het einde van de Maasstraat in Groeningen. Volg vanuit Groeningen de Maasstraat richting de Maas, tot je niet verder kunt en ga dan via het fietspad met de bocht naar links. Voorbij de bocht vindt u het weitje aan de rechterzijde. De locatie is het beste bereikbaar per fiets.

De oudste veldnamen op schrift stammen al uit 1407 en zijn bewaard gebleven dankzij onder meer pachtbrieven aan klooster Sint Agatha. Veldnamen zeggen soms iets over de eigenaren, maar vaak ook de vorm van een perceel zoals ‘Vrollie hemd’ (vrouwenhemd) of ‘Bieleke’ (bijltje). Naar verwachting waren er eeuwen geleden wel 1000 weilandjes met een veldnaam. De oudst bekende naam is ‘De Meerkampen’. De hekken op eigendom Staatsbosbeheer, zijn gefinancierd door Staatsbosbeheer. Het Maasheggengebied heeft in 2018 de UNESCO Mens en Biosfeergebied Status verkregen.