ALLE GEMEENTEN LAND VAN CUIJK NU AANGESLOTEN BIJ MELD MISDAAD ANONIEM

De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (ook bekend als M). Deze vier gemeenten en het meldpunt M tekenden hiervoor onlangs een samenwerkingsovereenkomst. Ze ontvangen daarmee sinds kort aanvullende en relevante signalen over criminaliteit en fraude.

Omdat ook de gemeenten Boekel en Landerd zo’n partnerschap zijn aangegaan, zijn nu alle in het Basisteam Maas en Leijgraaf samenwerkende gemeenten aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Binnen de regio van het Basisteam Maas en Leijgraaf werken acht gemeenten, politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie samen tegen ondermijnende criminaliteit. De samenwerking met M vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt de integrale aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Deze vorm van onderwereldcriminaliteit maakt bij haar activiteiten gebruik van diensten uit de zogenaamde bovenwereld. Bij M kunnen mensen opvallende zaken volledig anoniem melden over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen.

Campagne
De samenwerkende gemeenten en het meldpunt M zijn begin december 2020 gestart met een online en offline pr-campagne. Het eerste deel van de campagne was gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van M; het tweede deel (gestart in januari 2021) op het thema drugscriminaliteit. De burgemeesters in het Land van Cuijk zijn erg blij met de samenwerking. Burgemeester Fränzel van Sint Anthonis: “Onze gemeente is inmiddels ongeveer vier jaar bij MMA aangesloten, en we zijn erg blij met deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.”

Vangnet
M is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M komen anonieme meldingen binnen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen, woordvoerder van M: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de betreffende instanties terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid
M is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.