Gemeente Cuijk herdenkt op 4 en 10 mei met twee films

Vanwege coronavirus geen bijeenkomsten, wel gepaste tekenen van herdenking

In de gemeente Cuijk herdenken we elk jaar op 4 mei alle Nederlandse burgerslachtoffers en militaire slachtoffers die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook komen we elk jaar op de zondag het dichtste bij 10 mei in Katwijk samen om de gevallenen te herdenken van II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen, die zijn gesneuveld bij de Duitse inval op 10 mei 1940. Helaas kunnen beide bijeenkomsten niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Desalniettemin willen de gemeente Cuijk en het comité Herdenking en Bezinning dit jaar op gepaste wijze een eerbetoon brengen aan de slachtoffers en stilstaan bij de thema’s Oorlog en Vrijheid. 

 

Films

Het comité Herdenking en Bezinning en de gemeente werken op dit moment aan twee films die respectievelijk op 4 mei en op 10 mei verschijnen. Hiervoor worden opnames gemaakt op o.a. 22, 23 en 24 april. In deze films zijn bijdragen te horen van verschillende sprekers en worden passende beelden getoond uit Cuijk en Katwijk. We worden hierbij geholpen door Wijk TV De Valuwe. Ook o.a. Theater na de Dam en basisscholen De Zevensprong en De Harlekijn leveren een bijdrage aan de films. De films zijn op 4 mei en 10 mei te zien op www.devaluwe.nl/wijk-tv (later terug te kijken) en op Omroep Land van Cuijk. Ook worden de films gedeeld via www.cuijk.nl en via social media. 

 

Geen bijeenkomsten, wel gepaste tekenen van herdenking

Er zijn dit jaar geen herdenkingsdiensten in de kerk en er wordt geen ceremonie bij de monumenten georganiseerd. Ook de voorstelling van Theater na de Dam in de Schouwburg Cuijk gaat dit jaar niet door. Wel zullen de kerkklokken luiden en zal beiaardier Marcel Siebers gepaste muziek via het carillon laten klinken. Ook zorgen wij ervoor dat er op 4 en 10 mei bij de monumenten gepaste tekenen van herdenking zijn. Zo zal de vlag halfstok hangen, worden er bloemen neergelegd en wordt de vlam (op het Stationsplein) ontstoken. Mocht u zelf bloemen willen leggen, dan kan dat uiteraard. Wij vragen u wel om dit te doen op een moment dat er geen anderen aanwezig zijn en met inachtneming van de voorschriften die op dat moment gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Wij danken u voor uw medewerking en begrip hierin.

 

Oproep taptoe en vlag halfstok

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Ook nodigt het nationaal comité bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking om 19:58 uur het taptoe-signaal vanuit huis, balkon of tuin mee te spelen. Meer informatie over de Nationale Herdenking vindt u op www.4en5mei.nl.