Geef jonge bomen langs de Graafsche Raam een nieuwe plek

Op 10 februari organiseert Meer Bomen Nu een oogstdag om kansarme boompjes een tweede kans te geven. Waterschap Aa en Maas gaat in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk de Graafsche Raam natuurlijker inrichten. In de werkzaamheden voor o.a. een poel en kruidenrijk grasland gaan mogelijke zaailingen van bomen verloren. Zonde, dus slaan de Gemeente en het Waterschap de handen ineen met Meer Bomen Nu om de jonge boompjes uit scheppen voor een tweede kans. Ze roepen iedereen op om mee te helpen en een boompje mee te nemen!

Wat: Verplant een boom voor #klimaat en #biodiversiteit op Graafsche Raam
Waar: Mars En Wijthdijk 1, 5361 MA Grave
Wanneer: 10 februari, tussen 10.00 en 16.00
Kom je ons helpen: Meld je hier aan.
Ook op 18 en 24 februari worden er kansarme boompjes gered. Hetgeen wat nog niet direct is meegenomen zal op 25 februari worden uitgedeeld vanuit een “bomenhub”. Een verzamelplek voor boompjes.
Lees meer over de actie in Graafsche Raam via deze link.
Voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting Graafsche Raam
Langs de Graafsche Raam wordt een ecologische verbindingszone aangelegd, waarvoor eerst bepaalde delen het gebied moeten worden vrijgemaakt. Dit betekent dat bomen soms plaats moeten maken voor bijvoorbeeld een poel of zodat er ruimte ontstaat om de oever af te graven.
Ernest de Groot, lid dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, legt uit: “Daar waar het lukt graven we om de bomen heen. Als dat niet lukt, dan willen we in het kader van duurzaamheid en circulariteit de bomen graag herplanten in de omgeving. Daarom organiseren we samen met de gemeente Land van Cuijk en ‘Meer Bomen Nu’ speciale oogstdagen. We willen in totaal tussen de 5.000 en 10.000 jonge bomen oogsten. Dit zijn bomen tussen de 1 en 2 meter hoog. Iedereen is welkom om ons hierbij te helpen en de bomen een nieuw thuis geven.” 
Naast het aanleggen van de poelen en natuurrijke gebieden worden op geschikte locaties ook weer nieuwe bomen geplant. Zoals sleedoorns en fruitbomen.
Ook wethouder Antoinette Maas is blij met het herplanten van de bomen. “Door het herplanten van bomen slaan we meerdere vliegen in 1 klap. Er gaat immers geen natuur weg. Naast de duurzaamheid en circulariteit helpen we ook de biodiversiteit én dragen we een steentje bij aan klimaatadaptatie: het voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe wij als gemeente met natuur om willen gaan.” 
Voor meer informatie over de herinrichting van de Graafsche Raam, ga naar www.aaenmaas.nl/graafscheraam.
Meer Bomen Nu: handen uit de mouwen
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda en zorgt dat bomen van ongewenste locaties naar gewenste locaties worden verplant. Ze verzamelen overdadige zaailingen, oftewel jonge bomen, uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Wanneer ze te weinig licht krijgen of te dicht bij een pad staan en anders worden gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken, of te stekken of ‘oogsten’, kan Nederland versnelt vergroenen. Sinds 2020 gaf Meer Bomen Nu al een miljoen bomen en struiken gratis weg. Door gebruik te maken van wat de natuur ons gratis geeft, kunnen we meer bomen en struiken planten, en zo de biodiversiteit herstellen en klimaatverandering afremmen.
Bekijk alle acties van Meer Bomen Nu in Noord Brabant via: meerbomen.nu/brabant