Foto’s bevrijding in Grave september ’44

Het  Stadsmuseum Grave opent de nieuwe expositieruimte met een fototentoonstelling van de bevrijding van Grave in 1944.

De foto’s geven een uniek beeld van uitzinnige vreugde van de bevrijding van het stadje, maar ook van taferelen waar we heden ten dage met schaamte naar kijken.

In oktober 2019 kwam Agnes van Leuven – van Strijp naar het Graafs Museum in Grave. Haar vader, Jo van Strijp (1917-1991) is geboren in de gemeente Mill en Sint Hubert. Het gezin Van Strijp verhuisde in 1921 naar Grave. In zijn vrije tijd deed Van Strijp aan amateurfotografie. Hij maakte familiekiekjes maar hij fotografeerde ook andere onderwerpen. Niemand wist dat Van Strijp aan het einde van de oorlog een fotocamera had. Hij maakte heel veel foto’s in september, oktober en november 1944, tijdens en direct na de bevrijding. De familie vond in de nalatenschap van Jo een aantal dozen met “familie-relikwieën”. Daarbij kwamen zij de negatieven tegen van foto’s die hun vader tijdens de bevrijding van Grave gemaakt heeft. Uniek materiaal dat bij niemand bekend was. 75 jaar zat het keurig opgeborgen in een doos. Beschadigde  negatieven zijn professioneel geretoucheerd.

De foto’s hebben nu een plaats gekregen in de eerste wisseltentoonstelling na de interne verbouwing van het Stadsmuseum Grave. De foto’s zijn haarscherp. De collectie bevat foto’s van Dolle Dinsdag, van de bevrijding van Grave op 17 september 1944, van Amerikaanse paratroepers te midden van de bewoners van Grave, van Canadese soldaten in Grave in de periode oktober-november 1944, van het kaalscheren van acht dames die contacten hadden gehad met Duitse soldaten en van de bevrijdingsfeesten in Grave in september 1944 en in mei 1945.

Van de fototentoonstelling is een boekje gemaakt met foto’s en toelichtende documentatie.

Informatie over de tentoonstelling: Jan Timmermans, Stadsmuseum Grave|  06 11862442

Informatie Stadsmuseum Grave: Annelies Graafsma, Stadsmuseum Grave| 06 55365768

Locatie: Elisabethstraat 10a, Grave. Parkeren Visioterrein naast Stadsmuseum