Fascinerende zevende editie Kunst van het Geloven in Boxmeer

Voor de zevende keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en publiek.

In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en het Koningskerkje in Vierlingsbeek is opnieuw een fascinerende, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen een prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.  Thema van deze expositie is dit jaar:  “Een veelheid van vormen!”

Op 29 augustus wordt de expositie officieel om 10.30 geopend door burgemeester van Soest van de gemeente Boxmeer, bij de Mariakapel in Holthees. Aansluitend zal Willem den Hartigh, curator voor deze expositie, een korte toelichting geven over de expositie en over het thema “Een veelheid van vormen”.  De opening wordt verder opgeluisterd met muziek en dans van Sarah Prescimone, een bekende choreografe uit Tilburg.

De expositie is aansluitend in het weekend van 29 en 30 augustus, van 5 en 6 september en van        12 en 13 september te zien, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Tevens is er een mooie fietsroute beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.

De tweejaarlijkse Manifestatie “Kunst van het Geloven” wordt georganiseerd door de Stichting Kunst van het Geloven in samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende locaties, waar de expositie te zien is. Het zijn fraaie, vaak al eeuwen oude kapellen, die nagenoeg allen niet meer in gebruik zijn als kerkgebouw, maar wel de status hebben van monument. Met name door het organiseren van culturele activiteiten, die veel bezoekers trekken, wordt de schoonheid van deze monumenten onder de aandacht gebracht. Bij de expositie Kunst van het Geloven gebeurt dit door kunstenaars uit te dagen om op basis van het  thema “Een veelheid van vormen” ruimte en kunst samen te laten gaan.

De curatoren Willem den Hartigh en Jitske van Groenland zijn voor deze editie aan de slag gegaan om inspirerende kunstenaars bereid te vinden hun werk in de verschillende locaties te exposeren. Dat heeft geleid tot deelname van zeven kunstenaars, met verschillend werk:

Op de bovenverdieping in de toren van Sambeek is werk te ervaren van Paul van Roosmalen (een geluidsinstallatie), op de begane grond in de toren exposeert Nathalie van der Straten-Folkersma met fotografie en digital art, en in het naastgelegen Kloosterhuis houden kunstenaars Rijkers & Blonk zich bezig met het thema vergankelijkheid. In het Koningskerkje in Vierlingsbeek is een kleur-ervaringsinstallatie te bewonderen en te ondergaan van Esmee Seebregts. De Nepomukkapel in Boxmeer wordt gevuld met een groot beeld van Marcel Warmenhoven, en de Anthonius- en Nicolaaskapel in Groeningen toont werk van Gemmy Woud-Binnendijk, foto’s met de uitstraling van stillevens en prachtige portretten. En tot slot:  in de Mariakapel is het werk “Anatomische les2” te bewonderen van beeldenmaker Guido Geelen. Uitgebreide informatie over de deelnemende kunstenaars is te vinden op hun eigen sites.  Voor meer informatie over de komende expositie kan men terecht ook op de website van Kunst van het Geloven,  www.kunstvanhetgeloven.nl  of op de facebookpagina www.facebook.com/kunstvanhetgeloven

Gekoppeld aan deze expositie is ook een educatief project over de gepresenteerde kunstwerken en over de deelnemende kunstenaars in samenwerking met het Elzendaal  College en met Metameer, waarbij leerlingen van deze scholen begeleid worden bij hun bezoek aan deze expositie.

Kortom, de zevende editie van Kunst van het Geloven is een bezoek meer dan waard, u bent van harte uitgenodigd!