Expositie Jan van den Berg (Grave) bij Art Partner Kunstuitleen te Velp

Vanaf zaterdag 20 augustus exposeert Jan van den Berg zijn recente schilderijen bij Art Partner te Velp (Grave).

 
De schilder brengt ons naar een intieme en kleurrijke wereld. Bij het zien van zijn werken wordt men in de eerste plaats getroffen door de veelheid aan kleurtonen, die zijn werk als een puzzel in delen snijdt. Hij verdeelt de composities doordat hij blauwe- en groene tinten harmonisch tegenover de warme kleurtinten plaatst. Daarna beginnen de silhouetten op te vallen. Soms zijn het paren, soms meerdere figuren, meestal gekleed in lange feestkleding. Een ieder kan zich met de gezichtsloze figuren identificeren, waardoor de toegankelijkheid van het werk toeneemt.
 
Jan van den Berg schildert gebeurtenissen, associatieve beelden opgebouwd aan de hand van ervaringen, belevingen en emoties. Hij brengt de figuratie, vaak menselijke gestalten, tot aan de grens van abstractie zodat beelden ontstaan die een mate van onbepaaldheid vertonen.
Gezichten worden niet ingevuld, de personen blijven rudimentair en de kleurharmonieën domineren. Sinds kort schildert hij in deze stijl ook landschappen, vooral vanuit zijn vakantieadres in Zuid-Spanje.
 
Een zeker optimisme doortrekt zijn recente werken die wat betreft kleurstellingen optimistisch zijn. De voorstellingen zijn open in die zin, dat het ieder vrij staat om een verhaal te bedenken dat bij de compositie of opstelling van gedaanten zou passen.
Het schilderachtige, deels uitgesproken handschrift wordt in hoge mate door de emotionaliteit van de situatie bepaald, vaak tegelijkertijd expressief en ingetogen. Ze vormen het aanknopingspunt voor zowel kunstenaar als toeschouwer om tot eigen interpretatie over te gaan.
 
Jan van den Berg werkt met acrylverf op linnendoek. Daarnaast toont Art Partner zeefdrukken en giclees.
 
De expositie is te bezichtigen bij Art Partner Kunstuitleen, kasteelklooster Bronckhorst te Velp (Grave) en duurt nog tot en met 11 september. Art Partner is geopend op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.artpartner.nl