Expositie Grenzen

Vanaf 17 september exposeert de Duitse Anne Thoss haar nieuwste kunstobjecten bij Art Partner kunstuitleen in Velp (Grave).

Art Partner toont een fraai overzicht van haar objectkisten.  Alle ‘Objectkisten’ van Thoss vertellen een verhaal of geschiedenis. Hierbij wordt een verscheidenheid aan materiaal en technieken gebruikt. De kisten (voormalige bankkluisjes) hebben een bewust verouderingsproces ondergaan. Elk beeld wordt in giethars geconserveerd. Zodoende wordt de geschiedenis zowel ‘ingevroren’ als transparant gemaakt. In de dozen vind je alles terug wat je belangrijk vindt; wat je bewaart, waar je van tijd tot tijd naar kijkt, of wat je wil verstoppen. De doos bevat een bonte verzameling voor alles waaraan je gehecht bent: foto’s, brieven, beelden; kortom, alles waaraan je herinnerd wil worden en wat je niet weg wil gooien. Het is ook een plek waarin je je geheimen verstopt.

Anne Thoss ziet het als haar artistieke taak om moeilijke kwesties op een visuele manier op te pakken en daarin te bemiddelen. Anne maakt werk dat ons een vorm biedt waarin de esthetiek van de voorstelling de impact van onderwerpen milder maakt,  zonder die naar de achtergrond te verdringen. Ze vormen stof tot nadenken en provoceren degenen die dat niet willen. Haar “objectkisten” getuigen van een individuele en sociale verantwoordelijkheid. Het thema ‘Grenzen’ loopt als een rode draad door haar kunst. Opgegroeid in de grensstreek tussen Duitsland en Nederland, zijn haar ervaringen individueel en sociaal gemarkeerd. De grenzen van het haalbare, duurzame en onbereikbare, waarin een persoon zich verplaatst, is steeds weer een onderdeel van haar kunst, waarmee zij kritisch de geschiedenis van de mensheid in beeld brengt. Haar beeldvorming dwingt tot ontmoeting; over grenzen heen, om te verbinden door inzichten, met respect en menselijkheid.

Anne Thoss behaalde onlangs voor de tweede achtereenvolgende keer de eerste prijs tijdens de tentoonstelling Revierkunst in Kleve – Duitsland ( 75 deelnemende kunstenaars) en de eerste prijs in Dornhum.

De expositie met haar kunstwerken is nog tot 9 oktober te zien bij galerie-kunstuitleen Art Partner aan de Basilius van Bruggelaan 2 te Velp (Grave). Art Partner is elke zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. Voor meer info kijk op www.artpartner.nl