Excellent betrekt hele dorp bij 60-jarig jubileum

OPLOO – Het is niet zo’n grote mijlpaal als het 50- of 75-jarig bestaan, toch wil voetbalclub Excellent het 60-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan. Integendeel, want de KNVB heeft alle teams van de Oploose club in het weekend van 20, 21 en 22 september vrijgesteld om het diamanten feest te kunnen vieren.

“Zestig jaar is voor ons een mijlpaal. Het gaat voortvarend met onze club, sportief en organisatorisch, we zijn trots op onze vele vrijwilligers. Dat willen we vieren”, zegt Excellent-voorzitter Jos Rutten. “En niet alleen met onze leden, maar met het hele dorp. Als waardering voor het brede draagvlak dat we hebben.” Hij omschrijft Excellent graag als “een warme en sociale club”.
Of het jubileum dat voor de deur staat het laatste is voor Excellent als zelfstandige club, dat kan de 58-jarige voorman niet zeggen. “Onze jeugdafdeling werkt samen met Westerbeekse Boys en SVS en er wordt gepraat over verdere samenwerking. Of het tot een fusie komt weet ik niet, maar in 15 jaar kan er veel veranderen. Het kan zo maar zijn dat het 75-jarig bestaan wordt gevierd onder een andere naam.” Rutten is tevreden en trots op het programma dat de jubileumcommissie onder leiding van Jan van de Weijer in de steigers is gezet. “Er is voor elk wat wils, van jong tot oud, van sportief tot ontspanning en amusement.”

Jubileumcommissie

Jan van de Weijer (60), oud-speler van het eerste elftal, had “wel even moeten nadenken” toen de voorzitter hem voor de functie vroeg, maar zei al snel ja. “Ik heb in verschillende besturen gezeten, maar nooit bij Excellent. Dit is een mooie uitdaging en een kans om iets terug te doen voor de club.” Jan wijst ook op de korte lijnen met Gertie Verberk, de secretaris en spil van de jubileumcommissie. Met haar vormt Jan een hechte tandem. “Ja, we appen en bellen wat af”, zegt Gertie Lachend.
De basis van het jubileumprogramma ligt bij Gertie, die het in 2017 als item koos voor haar studie Projectmanagement. Handig voor de interne communicatie is dat de 54-jarige Gertie ook in het bestuur van Excellent zit. Ze moet even rekenen, maar met het jubileumwerk is ze de laatste tijd gemiddeld toch wel 10 uur per week zoet. De andere leden van de commissie zijn Bart van Duijnhoven, Vera Jansen, Joris Verberk en Henny Lenkens.

Programma

Het jubileumprogramma, vanaf het begin aangekondigd met de slogan ‘Drie dagen code oranje in Oploo’, is opgezet met een aantal subcommissies, die elk een onderdeel voor hun rekening nemen. “Het zijn commissies met jong en oud. Dat gaat heel goed samen”, zegt Jan van de Weijer. Het programma is breed en gevarieerd met op zaterdag clinics voor alle jeugdleden en een feestavond voor het hele dorp, op zondag een Excellente brunch, Kampioenenwedstrijd (met spelers van de 6 kampioensteams van Excellent 1 en Excellent dames 1) en een Hollandse middag. Verder kan drie dagen een expositie worden bezocht en ontvangt ieder huishouden gratis het jubileumboek ‘Van goud naar diamant’.
Alle activiteiten vinden plaats op sportpark Het Domein “Elke dag heeft wel iets, zegt Van de Weijer. Zelf verheugt hij bijzonder zich op de feestavond. “Want feesten zijn bij Excellent altijd gezellig druk. Zeker nu als op de zaterdagavond de Plosse band The Amazing All Stars optreedt, die ook nog eens bijna geheel uit Excellent leden bestaat. We nodigen het hele dorp uit. En natuurlijk zijn ook onze oud-leden en buitendorpse voetballers welkom.” Een mooi onderdeel is noemt hij de voetbalclinics, als bevestiging voor de grote aandacht die de club al jaren geeft aan de jeugdafdeling. “Van de jeugd moet je het als club hebben”, zegt de commissievoorzitter. 
Anderhalf jaar voorbereiding, moet resulteren in drie mooie dagen. “Er was veel te doen, maar we zijn op tijd begonnen en alle werkgroepen liggen prima op schema.”, aldus Gertie. Jan van de Weijer beaamt: “Natuurlijk zijn er nog puntjes die aandacht verdienen, maar zelfs het weer kan geen roet in het eten gooien.” Voorzitter Jos Rutten hoopt op veel belangstelling van de dorpsgemeenschap. “Dit is onze manier om onze gastvrijheid te tonen.”

FOTO: V.l.n.r. Jan van de Weijer, Gertie Verberk en Jos Rutten.