Dutch Adventure Hunters op Omroep Land van Cuijk

Dutch Adventure Hunters is een serie van 8 uitzendingen waarin metaaldetectie in de meest brede zin van het woord centraal staat. 

Deze prachtige serie is vanaf 12 april te zien bij Omroep Land van Cuijk. Elke aflevering loopt één week mee in de programma caroussel van Omroep Land van Cuijk.

Omroep Land van Cuijk is te ontvangen via Ziggo 40 | KPN, XS4ALL, Telfort (witte afstandsbediening) 1475 | Telfort (zwarte afstandsbediening), Edutel, Fiber.nl, Stipte 2196 | TriNed 521 | T-Mobile 859. Via internet www.omroeplvc.nl

De programma-onderdelen zijn;

  • The Mystery of Kiste Trui met Wesley d’Abo en Stephanie Dros. In samenwerking met de Stichting Huys te Mook hebben zij éénmalig toestemming gekregen van de gemeente Mook-Middelaar en Natuurmonumenten om op en om de Mookerhei met hun metaaldetectors te mogen zoeken naar de verdwenen Oorlogskas van Willem van Oranje, die tijdens de 80-jarige oorlog (1568 – 1648), volgens de overlevering, in het moeras verdwenen is. Het verhaal wil dat Kiste Trui haar hele leven naar die kist gezocht, maar niet gevonden
  • Ook helpen zij de Stichting ‘t Huys te Mook de locatie te vinden waar het legendarische te Huys te Mook uit de 13-de eeuw en vernield tijdens de 80-jarige oorlog gestaan heeft. Het is een spannend avontuur, die sensationele vondsten heeft opgeleverd. 
  • The History of the Groote Scheere met Bert van Heerde en Alwin Ballast behelst een zoektocht van 2 zeer ervaren metaaldetectoristen op het Landgoed de Groote Scheere, waar zich de Slag bij Ane in 1227 heeft afgespeeld. Tijdens deze Slag wonnen en de Drentse boeren van het veel betere professionele leger van de Bisschop van Utrecht. De slag bij Ane is een zeer belangrijke historische veldslag, die heel veel invloed heeft gehad op de verdere ontwikkeling van Drenthe (en omstreken). Voor het eerst is er éénmalig toestemming gegeven om op het landgoed te mogen zoeken
  • Ook is er tijdens de 80-jarige Oorlog zwaar gevochten. Zowel Prins Maurits van Oranje als de Spaanse veldheer Francisco Verdugo hebben op het landgoed in het toenmalige Slot Ter Scheer gewoond. Dus ook vondsten uit die periode zijn er te vinden. Bert van Heerde en Alwin Ballast beleven spannende avonturen, met opvallende vondsten, die het historisch belang onderstrepen. 
  • In Les van Wes wordt er op professionele manier informatie over metaal detectie gegeven. Welke spullen kun je het beste gebruiken, waar moet je rekening mee houden etc. Zowel de beginnende als gevorderde metaal detectorist zal hier wat van opsteken.
  • Er zijn diverse goed bekeken YouTube kanalen over metaal detectie. Iedere week staat er zo’n kanaal centraal, waarbij de kijker getrakteerd wordt op spectaculaire vondsten en een kijkje achter de schermen. De YouTuber van de Week ontvangt een Trofee.

Kortom; meer dan voldoende verrassende, informatieve en spannende elementen om te kijken naar de Dutch Adventure Hunters, de eerste serie in Nederland waarin metaal detectie centraal staat.