Doppenactie voor Diabetes Fonds levert 100.000 euro op

Vrijwilligers halen 150 miljoen doppen op voor diabetesonderzoek

Vandaag hebben vrijwilligers uit heel Nederland door het jarenlang inzamelen van kroonkurken een bedrag van 100.000 euro opgehaald voor diabetesonderzoek. De doppenactie startte in 2014 door één vrijwilliger, wiens dochter diabetes type 1 heeft. De ludieke actie is uitgegroeid tot een landelijk opererende, logistieke operatie met ruim 70 inleverpunten, gecoördineerd door vier vrijwilligers. In totaal zijn er 150 miljoen kroonkurken ingeleverd. Het geld dat het tin in de metalen doppen oplevert, is gedoneerd aan het Diabetes Fonds en wordt ingezet voor diabetesonderzoek om diabetes te genezen.
Op ruim 70 locaties en in alle provincies in Nederland kunnen doppen worden ingeleverd. Vrijwilligers ontvangen de doppen, slaan ze op en organiseren vervoer naar een recycleplaats. Nicolle van der Putten heeft zelf diabetes type 1 en is verantwoordelijk voor de opslag en het vervoer in haar regio. “Ontzettend veel mensen uit de buurt, verenigingen, bedrijven en kleinere inzamelpunten uit de regio brengen hier hun verzamelde doppen. Ze doen deze in de emmer bij het hek of brengen grote partijen bij ons. En wij gooien ze dan in de ‘big bags’ achter het huis. Daar hebben we er op dit moment tien van staan,” licht Van der Putten toe.
Vrijwilligers gezocht voor transport
Iedereen die betrokken is, heeft het doppenspaarvirus echt te pakken en is nog niet klaar met inzamelen. Van der Putten: “Diabetes heeft veel impact op je dagelijkse leven en op deze manier kunnen we tenminste iets doen door het steunen van onderzoek om deze ziekte te genezen en de gevolgen ervan te verminderen. We zijn nog niet klaar met de actie. We zijn heel blij met nog meer inzamelpunten en mensen die doppen bij ons komen brengen. Maar om de actie succesvol en draaiende te houden is hulp bij het transport ook hard nodig om de ‘big bags’ met kroonkurken en deksels te vervoeren. We zoeken chauffeurs die ons kunnen helpen met het vervoer vanuit de grote opslagplaatsen in het land naar de Nederlandse Onttinningsfabriek in Leeuwarden. Ook zoeken we een vrijwilliger met logistieke kennis. Iedereen die met ons mee wil denken kan zich melden via info@metalendoppen.nl.”
Iedereen vrij van diabetes
Het Diabetes Fonds is de vrijwilligers ontzettend dankbaar voor het harde werk. “Fantastisch wat deze enthousiaste en betrokken groep vrijwilligers weer voor elkaar heeft gekregen! Wetenschappelijk onderzoek gaat uiteindelijk de oplossingen brengen waar we van dromen en ons voor inzetten. Daarom brengen we als Diabetes Fonds zoveel mogelijk geld bij elkaar om onderzoek te financieren en gezonder leven makkelijker te maken. Samen met onze actievoerders en donateurs willen we diabetes verslaan. We zijn trots op al die mensen die zich hiervoor inzetten. En het is hard nodig. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke maand komen er duizend mensen bij. Dit laat zien dat er werk aan de winkel is om onze missie ‘iedereen vrij van diabetes’ te halen. Daar vechten we dag in dag uit voor”, aldus Rens Vandeberg, algemeen directeur a.i. van het Diabetes Fonds.