DONATIE VAN € 1.500,00 VOOR WENSAMBULANCE BRABANT

Traditiegetrouw net voor de kerstdagen heef Regain Recyclables uit Cuijk ook dit jaar weer een hele mooie donatie kunnen doen aan de Stichting Wensambulance Brabant. De donatie bedroeg, dankzij alle mensen die hun oude kleding hebben gebracht bij Cash voor Kleren, het mooie bedrag van € 1.500,00.

In 2018 heeft Regain het concept “Cash voor Kleren” in het leven geroepen, waarbij mensen uit de regio elke zaterdag tussen 09.00 en 13.00 uur in Cuijk hun herbruikbare oude kleding, schoenen en accessoires kunnen inleveren. Hiervoor ontvangen de mensen een vergoeding per kilogram, welke ze zelf kunnen houden of kunnen besteden aan een goed doel naar keuze. Daarnaast doneert Cash voor Kleren voor elke ingebrachte kilogram op zaterdag een vergoeding aan de Wensambulance Brabant. In totaal hebben ze op deze manier, mede dankzij alle mensen die hun oude kleding komen brengen, in vier jaar tijd al € 7.600 kunnen doneren aan de Wensambulance Brabant.

Inwoners uit de regio kunnen bij Cash voor Kleren dus geld verdienen terwijl ze milieubewust bezig zijn, en daarbij tegelijkertijd ook nog eens lokale goede doelen ondersteunen. “Het motto is steeds vaker, de vervuiler betaald. Wij hebben dit principe omgekeerd en vinden dat goed gedrag vooral ook aangemoedigd en beloond zou moeten worden” aldus directeur Sjoerd Driessen.

Regain zamelt op grote schaal gebruikt textiel in via textielcontainers voor o.a. gemeenten in Nederland en Duitsland en verzorgt daarnaast o.a. de verwerking van onverkochte voorraden bij grote Europese retail-ketens, om zo producthergebruik te realiseren en vernietiging te voorkomen. Door ook lokaal actief te zijn hopen ze meer bewustzijn te creëren over het belang van gescheiden inzameling en hergebruik. Na de inzameling wordt de kleding gesorteerd op kwaliteit en wereldwijd verkocht. “Op dit moment is nog steeds 70% van de wereldbevolking afhankelijk van tweedehands kleding. De hogere kwaliteit kleding wordt voornamelijk verkocht in Oost-Europa, de lagere segmenten gaan over het algemeen naar het Midden-Oosten en Afrika. Wat niet meer kan worden gedragen, wordt gerecycled tot bijvoorbeeld garen, poetslappen en isolatiemateriaal.”

Stichting WensAmbulance Brabant is in juni 2011 opgericht door twee gepensioneerde medewerkers van Ambulancezorg Brabant-Zuidoost. “Tijdens de ambulancehulpverlening loop je er wel eens tegen aan dat je wat meer zou willen kunnen doen voor de terminale patiënt. Er zijn nog teveel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben afgesloten”, aldus oprichters Frans van Gerven en Giel van Genugten. Zo ontstond het idee om een stichting op te richten die terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek vervoert en begeleidt. De wensen lopen uiteen van dagje strand, een wedstrijd van PSV bijwonen tot een reis naar Lourdes.