Dit weekend Taal aan de Maas, het taalfestijn live op TV

“Wij willen met Taal aan de Maas het lokale taaltalent en alles wat met taal te maken heeft onder de aandacht brengen”

Schrijverscollectief de Kneep organiseert in elke gemeente in het Land van Cuijk een Taalfestijn. In de gemeente Mill en Sint Hubert vindt dit evenement deze zaterdagavond (12 juni) vanaf 20.30 uur plaats. Rechtstreeks vanuit de theaterzaal in Myllesweerd streamen zij een live televisieprogramma bij de Lokale Omroep Mill. Ga naar www.lokaleomroepmill.nl voor een overzicht van alle kanalen per provider en om live wereldwijd mee te kijken.

“Het idee van Taal aan de Maas is ontstaan toen wij de ontwerpprocedure zagen van de gemeente Land van Cuijk,” vertelt Willem van Beek. Hij is voorzitter van schrijverscollectief de Kneep uit deze regio. “Het viel ons op dat cultuur in dat plan nauwelijks aan bod kwam. Daar hebben we toen ook op gereageerd en eigenlijk wilden we nog een soort alliantie oprichten met allerlei culturele organisaties. Maar door corona was dat allemaal lastig. Daarom hebben we besloten om ons nu niet sterk te maken voor het grote culturele gebeuren, maar klein te beginnen met hetgeen wij nu doen en dat is aandacht vragen voor taal.”

De editie van dit taalfestijn in de gemeente Mill en Sint Hubert is in de vorm van een televisieprogramma gegoten. Dit zodat een grote groep belangstellenden te bereiken is, ook nu door corona er maar een beperkt aantal bezoekers in Myllesweerd aanwezig mag zijn. Willem: “Wij willen met Taal aan de Maas het lokale taaltalent en alles wat met taal te maken heeft onder de aandacht brengen.” En dat gaat gezien het gevarieerde programma deze zaterdagavond beslist lukken.

Zo zijn er muzikale optredens van Annemarie Jans uit Wilbertoord, Leo Josemanders uit Mill en Koos Sommers en Theo Gerrits uit Langenboom. Jan Volleberg uit Wilbertoord zal een eigen column voorlezen met tal van woordspelingen uit de actualiteit en Peter Verstraten leest gedichten voor uit eigen werk. Ook komen er enkele voorleeskampioenen van de basisscholen uit onze gemeente voorbij. Dat zijn Gwen Volleberg van de Klimop uit Wilbertoord, van de Kameleon in Mill Fay van Bakel en van de Schare Veronique de Vries uit Sint Hubert. Zij laten zien dat lezen en voorlezen niet alleen maar leerzaam is, maar ook erg leuk kan zijn.

Corné Kremers zal in deze uitzending praten met o.a. de internationaal bekende schrijfster Lot Vekemans uit Langenboom, met Geurt Franzen over de Houdoe boeken die later dit jaar per gemeente verschijnen, met Puck Senders van BiblioPlus over het belang van (voor)lezen en ook zullen Ingrid Wientjens en Rob Willemse van de theater- en filmcommissie van Myllesweerd een toelichting geven op het nieuwe seizoen. Daarnaast schuiven ook Willem van Beek en Marco van de Plasse van schrijverscollectief de Kneep aan.

In de Taalfestijnen zal de nadruk liggen op lokaal taaltalent. De burgemeesters van de vijf gemeentes zijn gevraagd mee te schrijven aan een ‘schakelverhaal’, waarvan schrijfster Lotte Samarah Hermens het begin op papier zet. Zij zal dit ook voorlezen tijdens deze live televisieuitzending. Burgemeester Walraven heeft toegezegd het tweede deel te schrijven en is ook zaterdagavond te gast in de uitzending. De andere burgemeesters volgen in de volgende Taalfestijnen in hun eigen gemeente. De wethouders zijn uitgenodigd ‘haiku’s’ (een Japanse dichtvorm) te maken. Wethouder Erik van Daal uit Sint Hubert zal zijn bijdrage voorlezen tijdens dit Taalfestijn in Myllesweerd.