Dieren wachten niet op de winter op Tongelaar

Het thema van ‘Rondje Tongelaar’ op zondag 26 januari is hoe planten en dieren de winter overleven. Natuurgids Lia Lobel van Brabants Landschap neemt u mee op pad tijdens de gidswandeling op landgoed Tongelaar.

Lia: “In deze eerste dagen van het nieuwe jaar is er nog steeds geen sprake van echt winterweer, maar planten en dieren wachten daar niet op en bereiden zich zoals elk jaar gewoon op tijd voor. Het eerste bloeiende sneeuwklokje in mijn tuin kan best tegen een stootje maar dat geldt niet voor elk levend wezen in de natuur. Planten en dieren hebben allerlei trucjes om de winter door te komen en dat is op Tongelaar goed te zien.”

Tijdens de wandeling zal Lia stil staan bij diverse manieren om de winter te overleven en daar alles over vertellen. Bomen die zonder blad de winter in gaan en planten die ondergronds overwinteren of als bladrozet. Dieren waarvan de dikte van hun vacht verandert of in winterrust gaan; zoals de dassen. Of dieren die in winterslaap gaan zoals de egels. Zelf kunt u zich voorbereiden op het winterweer door een lekkere warme jas, muts of shawl te dragen. Want zo passen wij mensen ons aan de winter aan 🙂

Route

‘Rondje Tongelaar’ vertrekt om 10:00 uur bij het kasteel en duurt ongeveer 2 uur. De wandeling eindigt bij het informatiepunt op het kasteel van Brabants Landschap. Op het informatiepunt staat een gastheer- of gastvrouw klaar om vragen te beantwoorden.

Start

Zondag 24 maart 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill, autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren

Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

 

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, brood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75)