DERDE DEEL ESTAFETTE VERHAAL – DE KNEEP VOERT SPANNING OP

De ruim 60 bezoekers van TAAL AAN DE MAAS in Cuijk luisterden met volle aandacht naar het derde deel van het verhaal ‘Het blinkend goud’ dat met ingehouden trots en bravoure werd voorgelezen door burgemeester Marcel Fränzel van Sint Anthonis. Hij zei zelf dat hij veel plezier had beleefd aan het schrijven het verhaal, waar hij meer fantasie in kwijt kon dan in zijn ambtelijke schrijfsels.

Het verhaal van burgemeester Fränzel is een vervolg op het verhaal dat collega Antoine Walraven schreef en hij borduurt zorgvuldig door op de nieuwe gegevens die hem in de eerdere editie zijn aangereikt. Ook hij blijft in zijn taalgebruik dichtbij de schrijfstijl van Lotte Samarah Hermens die het verhaal opstartte. Hij eindigt met de prachtige cliffhanger: ‘Wat stond hen nu weer te wachten’

Het estafette verhaal gaat zijn volgende fase in. Helaas, was burgemeester Hillenaar van Cuijk niet in de gelegenheid het verhaal ter plekke, in de Schouwburg Cuijk, van zijn voorganger over te nemen. Waarnemend burgemeester Joost Hendriks nam het stokje over en voorzag een fikse opgave voor zijn burgervader: “De lat ligt hoog”. 

Dat ondervond hij ook zelf toen zijn twee haiku’s ‘beoordeeld’ werden door Marco van de Plasse. Mooie gedichten, vond de kenner, maar geen haiku’s. Daarvoor voldeed het niet aan de telkens groeiende voorwaarden. Door applaus en reacties, kreeg wethouder Hendriks volop waardering voor zijn taalkunst en de aansporing er mee door te gaan. Een nieuwe carrière?

Applaus en lof was er ook voor de andere optreden taaltalenten uit Cuijk. Het zo herkenbare verhaal van Frans Pennings en zijn ballade over zijn jeugd. De indringende boodschappen van Henny Frederix en Nico Beemsterboer aan de nieuwe bestuurders, verpakt in sprookjes en metaforen. Het indrukwekkende verhaal van Farida Abdi over haar boek, waarin ze haar verblijf in Nederland beschrijft als vluchteling. De interessante verhalen van Marijke Witman en Rick Jacobs over het ontstaan van hun boeken. De amusante bijdragen van Marisca Cocu, Gerty van Lith en Ger Keizers in gedichten en zang.

Ed van Alem presenteerde het boek ‘Houdoe Cuijk’ en gaf een boeiende toelichting bij een aantal door hem genomen foto’s in het boek. Willem van Beek, voorzitter van De Kneep lichtte de bedoeling van de taalfestijnen toe en riep de aanwezigen op zich als ‘taalliefhebber’ te melden zodat er nog meer podium geboden kan aan lokaal taaltalent.

In Cuijk is dat zeker gelukt op een avond, die vlot en kundig gepresenteerd door Jacqueline Rutten en Myrjam Franse.

De volgende TAAL AAN DE MAAS is op zondag 14 november in de Weijer in Boxmeer. De laatste zal in december plaats vinden in Grave.

Het derde deel van ‘Het blinkende goud’ is te lezen op de website van de kneep: www.dekneep.nl