Van trouwe assistent tot surveillancestaat: de verschillende gezichten van Kunstmatige Intelligentie

Zonder dat we het altijd door hebben zit onze wereld vol met Kunstmatige Intelligentie toepassingen: in computerprogramma’s, in de apps op onze telefoons, in websites die persoonlijke advertenties laten zien, of de routeplanner in de auto. Ze stemmen muziek-afspeellijsten op onze persoonlijke smaak af, geven tips voor films en series om te kijken. Maar ook in sollicitaties bij grote bedrijven wordt Kunstmatige Intelligentie toegepast, of bij het opsporen van fraude door de Belastingdienst, of het voorkomen van ziekte door Zorgverzekeraars.

Al die veranderingen lijken soms buiten ons om te gaan. Want wie bepaalt waar de grens ligt waar Kunstmatige Intelligentie niet voorbij mag gaan? Wie zorgt ervoor dat we geen surveillance-staat worden zoals China dat inmiddels is? Wanneer wegen de voordelen niet meer op tegen de risico’s? En is er wel genoeg controle op de grote bedrijven en overheidsdiensten die van Kunstmatige Intelligentie gebruik maken?

Over deze vragen, en nog veel meer, zal het gaan op zondagmiddag 22 januari in Bibliotheek Grave. Dan zal schrijver en historicus Ewoud Kieft, die een toekomstroman schreef waar al deze thema’s centraal staan (De Onvolmaakten), een lezing geven over de voor- en nadelen van Kunstmatige Intelligentie, wat er gevaarlijk en wat er aantrekkelijk aan is. Hoe Kunstmatige Intelligentie mensen bij elkaar heeft gebracht, en tegelijkertijd voor enorme polarisatie in de samenleving heeft gezorgd. En hoe de komst van Kunstmatige Intelligentie leidde tot de groei van het populisme in de politiek. Deze lezing is een samenwerking tussen het de bibliotheek, Stadsmuseum Grave en de Sociëteit tot Nut ende Vermaeck.
Kaarten kosten €5,-. Leden van BiblioPlus, leden Sociëteit en Vrienden van het Stadsmuseum Grave betalen €3,50.
Kaartjes bestellen kan in alle bibliotheekvestigingen en online via www.biblioplus.nl/agenda
Lezing Van trouwe assistent tot surveillancestaat
Zondag 22 januari, 14.30 uur
Bibliotheek Grave, Trompetterstraat 2.