Meest gestelde vragen over de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Alles wat je wilt weten over de herindelingsverkiezingen van 24 november.

Waarom zijn er nu verkiezingen?

De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis vormen vanaf 1 januari 2022 de gemeente Land van Cuijk. Als grootste gemeente van Brabant staat de gemeente Land van Cuijk bijzonder sterk in de regio. Dat biedt veel kansen voor het gebied en iedereen die er woont of werkt. Maar hoe ga je met die kansen om? Daarover gaat de nieuwe gemeenteraad en die wordt op 24 november a.s. door jou gekozen!

Waar gaat mijn gemeenteraad eigenlijk over?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente en gaat dus over enorm veel zaken die jouw leefomgeving beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs, duurzaamheid en zelfs de hoogte van belastingen. Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. En ook niet onbelangrijk: ze bepalen hoe het budget verdeeld wordt en waarop wel of niet geïnvesteerd wordt.

Waarom zou ik gaan stemmen?

De raadsleden spreken vier jaar lang in jouw belang. Juist daarom is het belangrijk dat je jouw stem geeft aan een vertegenwoordiger die bij jou past. Aan wie geef jij jouw stem?

Wat gebeurt er als ik NIET ga stemmen?

Stemmen is geen verplichting. Het is een recht. Als je niet gaat stemmen, gaat je stem verloren. Je praat dan als het ware niet mee in de gemeenteraad, daar waar beslissingen over jouw woonomgeving worden genomen. De meeste stemmen gelden, dus laat de jouwe meewegen!

Hoe weet ik nou aan wie ik mijn stem moet geven?

Denk goed na over wie of welke partij jou de komende vier jaar mag vertegenwoordigen. Wat vind je belangrijk? Bij wie heb je een goed gevoel? Via de Stemwijzer kan je kijken welke partij het beste bij jou past.

Wanneer kan ik stemmen?

Op woensdag 24 november kun je van 7.30 tot 21.00 uur terecht in alle stembureaus van de vijf gemeenten. Op 22 en 23 november zijn ook al een beperkt aantal stembureaus open. Zo kun je altijd gaan stemmen op een moment dat het jou het beste uitkomt.

Alle informatie over stemmen en de stembureaus vind je op www.gemeentelandvancuijk.nl/verkiezingen.