De Slag bij Overloon komt tot leven!

Op 14 oktober jl. werd herdacht dat Overloon en omliggende dorpen 75 jaar geleden werden bevrijd. Op zes avonden in november komt in het kader van deze 75 jaar vrijheid De Slag bij Overloon tot leven tijdens ‘ Museum in het donker’. Bezoekers kunnen meeleven met het wel en wee van drie personages, die allen op een zeker moment betrokken raakten bij deze vergeten slag.

Bezoekers duiken terug in de tijd en worden onderdeel van drie waargebeurde verhalen. De familie van de achtjarige, Groeningse Hannie evacueerde niet en maakte vele bange uren door in de schuilkelders; Bob kwam in de herfst van 1944 met zijn Churchill tank aan in Overloon en Karl zijn ervaringen in Overloon zouden in schril contrast staan met zijn belevingen daarvoor.

Eén van de personages is de Duitse Karl Schipper, geboren op 26 december 1921 in Oost-Pruissen. Een kerstkind. Hij groeide op in Essen.  De oorlog begon voor hem als een groot, exotisch avontuur.

Karl meldde zich eind 1939 aan bij de Wehrmacht en al gauw volgde zijn jongere broertje Fritz. Ze kwamen niet bij dezelfde eenheid terecht en corresponderen daarom veel met elkaar, ze snapten elkaar, ze maakte hetzelfde mee.  Weg van thuis zijn, de spanning, het avontuur, Kerst vieren zonder familie en ga zo maar door.

Al deze brieven en kaarten zijn bewaard gebleven. Ze vormden de basis om het verhaal van Karl en ook Fritz te vertellen tijdens ‘Museum in het donker’ en brengen op mooie wijze de hechte band tussen de twee broers in beeld.

Aangemeld bij de Wehrmacht komt de jonge Karl terecht op plaatsen waar hij alleen van had kunnen dromen; in Oostenrijk, Italië en later ook in Griekenland en Afrika. Aan de vele foto’s die bewaard zijn gebleven is weinig te zien van de oorlogsdreiging: geen ellende, maar vakantiekiekjes.

Toch wordt de sfeer grimmiger als Karl in Frankrijk en daarna in Overloon terecht komt. Hoe verloopt de strijd voor Karl in Overloon en wat komt er terecht van zijn broer Fritz? Kom erachter tijdens Museum in het donker op 8, 9, 15, 16, 22 & 23 november.