De Pauw uitgeroepen tot Fraaiste pand centrum Boxmeer

BOXMEER – De Pauw mag zich vanaf vandaag het Fraaiste pand van centrum Boxmeer noemen.

Deze actie die uitgeroepen is door de vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum Boxmeer kreeg hierbij niet alleen hulp van een driekoppige vakjury; ook Sinterklaas werd ingeschakeld. Hij overhandigde de stimuleringsprijs ter waarde van 1000,- euro op zaterdag 4 december. De andere genomineerden waren Restaurant Het Kantongerecht en Hoks Fotografie.

Bruisend 

“Fraaie panden dragen bij aan de kwaliteit van het winkelhart van Boxmeer. Als een winkelgebied uitstraling heeft, dan ga je daar als klant graag heen. Voor ondernemers is het dan heel aantrekkelijk om zich er te vestigen. Met als resultaat een bruisend centrum”, aldus Cas Janssen van de organiserende vereniging. Zij hebben de hulp in geschakeld van een vakjury om de panden te beoordelen. 

Vakjury

De vakjury bestaande uit Bart van den Hork van De Witte Oss (voorheen Elemans van den Hork Architecten), Olga Görts–van de Pas van Olga Görts Advies en Martin van Staveren van MVS Makelaardij heeft het hele (winkel)centrum doorkruist. Waarbij ze keken naar aantrekkelijkheid, vormgeving, toegankelijkheid, duurzaamheid en kwaliteit van herbestemming. Daarbij sprongen De Pauw (herbestemming oude Rabobank-pand), Restaurant Het Kantongerecht en Hoks Fotografie er meteen uit.

De Pauw

Over de winnaar zegt de jury: “De herbestemming van de Rabobank – nu bekend als De Pauw – is van grote betekenis voor de leefbaarheid van het centrum in de breedste zin van het woord. De winkels zorgen voor méér winkelend publiek voor het gehele centrum. En de gerealiseerde woningen zijn een aanwinst op de krappe woningmarkt. Bij de transformatie is veel aandacht besteed aan de architectuur; het nieuwe pand ziet er aantrekkelijk uit en zorgt voor een vertrouwd en warm dorpsbeeld. Er is duurzaam gebouwd door gebruik te maken van het bestaande casco en er wordt gewerkt met luchtwarmtepompen in combinatie met zonnepanelen voor de opwekking van duurzame energie en verwarming.”

Restaurant Het Kantongerecht

Ook voor de genomineerden zijn lovende woorden van de jury. “Bij Restaurant Het Kantongerecht zie je hoe je een historisch pand – met een bijzonder verleden – getransformeerd is tot een levendige, toegankelijke plek. Dit is zorgvuldig gedaan met respect voor het historische karakter en de architectuur; zelfs de inrichting – die refereert aan de oude functie – doet ertoe. De horeca versterkt de overige horeca in het gebied. En de realisatie van een maisonnette boven het restaurant draagt verder bij aan de levendigheid in het centrum. Wist je dat dit oude pand geheel duurzaam wordt verwarmd middels warmtepompen in combinatie met zonnepanelen?”

Hoks Fotografie

“Bij Hoks Fotografie zie je dat een relatief kleine ingreep ontzettend waardevol is voor de beleving. De gevel oogt – dankzij de pui – nu heel vriendelijk en zelfs historisch. Het laat tevens zien dat de levendigheid van centrum Boxmeer zich niet alleen beperkt tot de Steenstraat, maar dat er meer te ontdekken valt”, aldus de jury.

Ludieke actie

De winnaar ontvangt een waardebon van 1000,- euro. Het is de bedoeling dat de eigenaar – samen met de huurder – hiermee een ludieke actie opzet, waarmee nog meer winkelend publiek naar het centrum van Boxmeer wordt getrokken.