Cuijks Theater na de Dam te zien bij Omroep Land van Cuijk

CUIJK – Na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei wordt ook in Schouwburg Cuijk weer invulling gegeven aan Theater na de Dam. Regisseur Berry Reijnen verbindt de ervaringen van het afgelopen jaar met het thema ’75 jaar vrijheid’. Het gevarieerde programma met muziek en toneel is dit jaar te volgen via een livestream en later bij Omroep Land van Cuijk. 

Met Theater na de Dam wordt in verschillende theaters in Nederland stilgestaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. In Schouwburg Cuijk betreedt een groep Cuijkse acteurs en muzikanten het toneel, onder wie Jacqueline Rutten, Liesbeth van der Heijden, Harrie Vullings, Henk Roelofs en Marc Loeffen. Zij buigen zich over de vraag hoe eerlijk we anno 2021 vrijheid met elkaar delen.

Ervaringen uit de lockdown
Tijdens de eerste editie in 2019 stonden verhalen van Cuijkse verzetsstrijders centraal. Nu vindt regisseur Berry Reijnen het juist belangrijk om de ervaringen uit het afgelopen jaar in de voorstelling te betrekken: “In de media werd vaak de vergelijking met de oorlog gemaakt, mensen hebben zich opgesloten en angstig gevoeld. Ik heb gezocht naar voorbeelden in de Nederlandse literatuur en poëzie om daarop te reflecteren.” 

De voorstelling bestaat uit verschillende losstaande scènes die samen het thema weergeven. Zo komt het Auschwitzproces van Frankfurt aan bod, wat vlak na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond en waarbij kopstukken uit het naziregime werden terechtgesteld. Ook is er een meer poëtische scène waarin iemand op straat loopt terwijl niemand hem ziet.

“Het is inhoud waar je nog lang over nadenkt”, vertelt Reijnen. “De muziek tussendoor vormt daarom een verlichting, een rustmoment, om zo de avond niet te zwaar te maken.”

Niet vanzelfsprekend
Ook in een periode waarin samenkomen lastig is, vindt Reijnen het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. “Zoals schrijver Arnon Grunberg zei: ‘Herdenken gaat uit van de vaststelling dat het verleden niet voltooid is.’ We moeten de vrijheid en het besef dat die niet vanzelfsprekend is, doorgeven aan de generatie na ons.”

Theater na de Dam is dinsdag 4 mei om 21.00 uur live te zien op schouwburgcuijk.nl/livestream en op de Facebookpagina van Schouwburg Cuijk. De voorstelling wordt daarna ook uitgezonden op Omroep Land van Cuijk, kijk voor de actuele uitzendtijden op omroeplvc.nl.